A náci német hadsereg egyik elit egységének a nevét vette fel a Wagner csoport utódjának szánt orosz magánhadsereg.

Az angolosan Africa Corps néven futó zsoldoscsapatot nyolc hónappal a Wagner puccskísérlete és fél évvel Jevgenyij Prigozsin halála után hívta harcba a Kreml a The Independent információi szerint.

A zsoldosokra többek között olyan feladatok várnak, mint az orosz érdekeltségben lévő afrikai bányák védelme, valamint a helyi lakosság kiképzése és felfegyverzése.

Az új magánhadsereg megalakulását Junusz-bek Jevkurov orosz védelmiminiszter-helyettes és Andrej Averjanov, a GRU dandártábornoka jelentette be, akik végig is látogatták az érintett országokat (Líbia, Mali, Burkina Faso, Niger, Közép-Afrikai Köztársaság), miközben Oroszországban már nagy erőkkel folyt a toborzás.

A lapnak nyilatkozó egyik zsoldos arról beszélt, hogy sok, korábban Afganisztánt és Csecsenföldet is megjárt katonatársuk a leszerelés után függővé vált és emiatt tönkrement az életük, a toborzók pedig külön felhívták arra a figyelmüket, hogy mennyire nehéz egy hivatásos katonának a visszailleszkedés a civil életbe.

A Szíriában és Ukrajnában is harcoló, magát „Szergejnek” nevező férfi szerint sok korábbi wagneresnek hiányzik a katonaélet, azonban nem az, ami Ukrajnában zajlott, hanem amit a kezdetekben jelentett a Wagner.

A legtöbbünk hivatásos katona, akik elit egységekben szolgáltak. Az Afrika-hadtest is egy különleges név a háborúban, nem? Egy történelmi név

– mondta.

A történelmi név ellenére az Africa Corps nem számít jó előjelnek, hiszen az Erwin Rommel által vezetett hadsereget 1943-ban legyőzték a szövetségesek a II. világháborúban.