A sajtóban csak orosz kémbanknak nevezett Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) már kiköltözött a Duna parti Lánchíd Palotából, ám az épület ettől még a pénzintézet tulajdonában marad – írja a bank válaszára hivatkozva az Mfor.hu.

„Az épület jogilag a bank tulajdona marad. Ami a személyzetet, a bank menedzsmentjét és alkalmazottait illeti, már nem a Lánchíd Palotából működnek, hanem áttelepültek Moszkvába” – válaszolta a portálnak az IIB.

Áprilisban derült ki, hogy Magyarország is szakított a Nemzetközi Beruházási Bankkal, miután előtte szép sorban kilépett a kémbankból az összes európai tagország.

Az Mfor most azt írja, hogy a kiköltözés már megtörtént, a Fő utca 1. szám alatt található épület teljesen üres, a palota kapuja ugyanakkor nyitva van, mert a Valton vagyonőrei védik az illetéktelen behatolóktól. A portál szerint csak a beléptető kapuig lehet elmenni, de onnan is látszik, hogy „csodaszép és patyolattiszta épületről van szó, a sok márvány csak úgy ragyog”.

Magyarország egyébként azok után lépett csak ki a bankból, miután David Pressmann amerikai nagykövet bejelentette, hogy az Egyesült Államok több mint ötven intézményre, (köztük a Nemzetközi Beruházási Bankra) és személyre vetett ki szankciókat, mert véleményük szerint „Oroszország pártját fogják” – mármint az orosz-ukrán háborúban.

A szankciókkal azt akarták elérni, hogy Oroszország kevésbé férjen hozzá a nemzetközi pénzügyi rendszerekhez. Az események ezt követően gyorsultak fel, pár napra rá pedig meg is történ a hivatalos bejelentés a kormány részéről.