A vámhivatal példaként említette, hogy egy alanyi adómentességet választott egyéni vállalkozó egy ideje már jogszerűtlenül számlázott az online adatok alapján. Az MTI-nek eljuttatott közleményben azt írják, az online pénztárgépek és számlaadatok alapján a NAV naprakészen látja, mivel foglalkozik egy vállalkozás, és mekkora forgalmat bonyolít le.

Pontosan látható az adatokból az is, hogy mikor és melyik ügyletével lépi át az alanyi adómentesség értékhatárát, ami évi 12 millió forint. Az efölötti bevételt be kell vallani és áfát kell fizetni utána.

A példaként felhozott egyéni vállalkozó esetében a revizorok több millió forintos áfahiányt állapítottak meg, aki a számlák javítása, az áfabevallások pótlása mellett az elmaradt adót is befizette.

Alanyi adómentességet egyébként akkor választhat egy vállalkozó, ha belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértéke nem haladja meg a 12 millió forintot.

Még mindig sok balatoni vendéglátós trükközik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai az idén is ellenőrzik a Balaton és a Velencei-tó környékén a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat és a szálláshelyeket, eddig a vizsgálatok csaknem negyede mutatott ki valamilyen szabálytalanságot. A közlemény szerint a revizorok augusztus első hetéig több mint 1800 esetben vizsgálták egyebek mellett a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését és a jövedéki termékek árusítását. Az ellenőrzések többségét kitevő nyugta- és számlaadás, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének vizsgálta négyszáznál is több mulasztást tárt fel.
Bővebben--->