Az új vállalati és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a kormány – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) azt követően, hogy Nagy Márton miniszter ismét tárgyalóasztalhoz ült a Magyar Bankszövetség vezérkarával. A gazdaságfejlsztési miniszter nyomatékosította: hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés. Úgy véli, bankadó helyett a pénzügyi eszközöket a gazdaság felé szükséges irányítani, hiszen jelenleg nagyobb szüksége van a forrásokra, mint a költségvetésnek.

„Ahogy a magas infláció, úgy a pénzintézeti hitelezés visszaesése, befagyása is gátolja a gazdasági növekedést”

– így reagált Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a GFM és a bankszövetség közötti tárgyalásokra. Meggyőződése, hogy a magas kamatok miatt kialakult alacsony kereslet a hitelpiacon gyakorlatilag hibernálja a vállalati hitelezést, lassítja a beruházásokat, visszaveti a lakáspiacot, valamint a fogyasztásra is negatív hatással van. Ezért a piaci verseny intenzitásának fokozása elengedhetetlen alacsonyabb kamatszintek mellett. A hatóság első embere szerint ha az önként vállalt kamatplafonok alatt fokozzák a versenyt a bankok, akkor a hitelfelvevők jobban járnak.

Mindezek alapján

a GVH pártolja, ha a bankok önkéntesen korlátozzák a profitjukat és termékenként önkéntes kamatplafon alatt fokozottabb hitelezési versenybe kezdenek.

Ez az ideiglenes megoldás növeli az átláthatóságot és csökkenti a hitelfelvevők keresési költségét. A versenyhivatal azt javasolja a hitelt felvevő vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, hogy mindig kérjenek több banktól is ajánlatot, használják az elérhető összehasonlító oldalakat, ezzel tovább élénkítve a bankok közötti versenyt. A piaci verseny kibontakozását támogathatja – csökkenő kamatkörnyezet esetén – az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata. A GVH egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel kiemelt figyelmet fordít arra, hogy élénküljön a piaci a verseny a hitelpiacon, illetve ne alakuljon ki versenykorlátozó együttműködés a piaci szereplők között.

Segítség az év végi hajrában

Az egyes banki kamatszintek megállapítása minden tagbank saját és önkéntes döntése – reagált a Magyar Bankszövetség. Hozzátették: üdvözölik a GVH sajtóközleményét, mely ebben a kérdéskörben is a piaci verseny jelentőségére hívta fel a figyelmet. A bankszövetség bízik abban, hogy a bankszektornak jelentős költségvállalást jelentő terhek a vállalatoknak az igen kedvező kamatozású forgóeszköz (például készletfeltöltési, alapanyag-beszerzési célú) hitelek révén segíthetnek az év végi hajrára való felkészülésben és a nagyobb forgalom elérésében. Az alacsony kamatozású lakáscélú hitelek pedig nemcsak az ingatlanpiaci forgalmat állítják helyre, hanem az építőiparnak is új lehetőségeket teremtenek. A már többször kifogásolt kamatstop várható kivezetését ugyancsak üdvözlik. Meggyőződésük, hogy a kivezetés a piaci viszonyokban gyors helyreállást, a hitelezésben pedig dinamizmust jelent majd.