Az utóbbi tíz évben egyértelművé vált a mobiltechnológia előretörése az internetezésben, a mobileszközök webes forgalomból való részesedése ez idő alatt megnégyszereződött. Ma a teljes webböngészés több mint fele már mobileszközökön bonyolódik.

Ezért is meglepő az idei adat, amely váratlan visszaesést mutat. Az OnlyAccounts.io adatai szerint 2023-ban a teljes webes forgalomnak már csak az 52,8 százaléka ment végbe mobil eszközökön, ami közel 10 százalékponttal kevesebb, mint tavaly – írja a digitrendi.hu.

A Statista elemzése szerint az okostelefon-felhasználók száma a világon idén elérte a 6,92 milliárdot, ami azt jelenti, hogy a világ lakosságának több mint 85 százaléka rendelkezik okostelefonnal. Ez hatalmas növekedést mutat 2016-hoz képest, amikor a világon 3,7 milliárd okostelefon-felhasználó volt, ami az akkori népesség 49,4 százalékát tette ki.

A DataReportal Digital jelentése szerint tíz évvel ezelőtt a mobiltelefonok a teljes webes forgalomnak még csak a 12,6 százalékát fedték le. Öt évvel később ez az arány már 50 százalékra ugrott.

Jönnek fel a PC-k és a laptopok

Bár a növekedés üteme azóta lelassult, a mobiltelefonok tavaly 59 százalékra növelték részesedésüket a teljes webforgalomból. Az idei év azonban váratlan visszaesést hozott e téren 52,8 százaléka esett vissza a böngészésnek ez a változata.

A mobilok internetes forgalomból való részesedésének mérséklésével egyidejűleg a laptopok és a PC-k kétszámjegyű növekedést mutattak a webes forgalomban.

A statisztikák szerint 2023-ban a teljes webes forgalom 44,95 százalékát laptopok és PC-k bonyolították le, ami 14,5 százalékponttal több, mint tavaly. A mobiltelefonokhoz hasonlóan a táblagépeknél is visszaesés tapasztalható, részesedésük éves szinten 12,4 százalékponttal esett vissza (1,83 százalék).