jegybank közlése szerint jogszabály írja elő, hogy a javadalmazási politika és gyakorlat ne az értékesítők, intézmények vagy a vezetők érdekét helyezze előtérbe az ügyfelek hátrányára. Az ehhez kapcsolódó felügyeleti elvárásokat tartalmazza a megújított felügyeleti ajánlás, melynek alkalmazását 2024. január 1-jétől várják el.

Mint írják, az új elvárások szerint a javadalmazás és az egyéb ösztönzők nem alapulhatnak kizárólag vagy döntően mennyiségi üzleti szempontokon. Kerülnie kell továbbá az olyan minőségi célokat, amelyekkel az érintett intézmény jutalmazza az értékesítőt az értékesítés mennyisége alapján. Kerülni kell továbbá a nyomásgyakorlást,

hogy az értékesítők csak bizonyos, az intézmények számára nagyobb jutalékot nyújtó termékeket kínáljanak.

Kerülni kell a rövid távú nyereségre ösztönző szempontokat is, mint a „minden vagy semmi jutalék” küszöbértékének bevezetése, továbbá tartózkodni kell attól, hogy az intézmények munkatársainak előmenetele mennyiségi, a vásárlók érdekeit sértő kereskedelmi kritériumokon alapuljon.

Azt tanácsolják, hogy valamennyi termék esetében alkalmazzanak azonos szempontokat az intézmények munkavállalóinak teljesítményjavadalmazása esetén, vagy halasszák el a javadalmazást a termék beváltásáig, ha határozatlan idejű nyílt végű befektetésről van szó. Jó gyakorlat lehet is, ha a befektetési tanácsadók ügyfélkiszolgálásának minőségét az intézmény a hozzájuk kötő elismert panaszok számával méri – írják.

 

 

 

Piaci manipuláció, befektetők átverése: 105 millió forintos bírság az eredmény

A Magyar Nemzeti Bank 105 millió forint bírságot szabott ki a SET GROUP Nyrt-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt.
Bővebben--->