A MET csoport első embere az orosz-ukrán háború kitörése után úgy ítélte meg, hogy óriási mértékű gazdasági hátrány kezd kialakulni Európában, és azt nem lesz képes az országok fele kezelni. Hozzátette, egységes európai gazdasági zónára volna szükség, hogy a kontinens 100 év múlva is releváns maradjon.

Jelentős sikerek

A szakember az Indexnek adott interjújában úgy ítélte meg, hogy „rengeteg” olyan piaci lépése volt az Európai Uniónak, amelyet sikerként könyvelhet el – ezek közé sorolta a holland gáztőzsdét (TTF), melyet a háború kitöréséig globális referenciapontként tartottak számon. Sikeresnek véli továbbá az eurót és a szabad piaci mozgást, valamint a közös energiapiacot is.

Habár a szakértők nagyrésze úgy számolt, hogy Európa 3-5 év alatt tud kimászni az energiaválságból – ennyi időnek vélték az infrastruktúra és a kapacitás kiépítését – a MET csoport optimistábban 2-3 évet saccolt.

Lakatos szerint ma úgy áll a helyzet, hogy Nyugat-Európában már megoldották a kérdést, Közép- és Kelet-Európa azonban még a következő télen is ellátási gondokkal küzdhet, ha hideg lesz a tél – utóbbi ráadásul erős ázsiai kereslettel párosulhat.

 

Minden rendben – Szijjártó Péter orosz kollégájával áttekintette az energiaügyi helyzetet

A külgazdasági és külügyminiszter szerint minden szempontból biztosítottak a feltételek ahhoz, hogy hazánk földgáz- és kőolajellátása zavartalanul folytatódjon.

Csak utólag minősítenek

A MET csoport alapítója úgy véli, nonszensz a diskurzus a gázárak körül Magyarországon, mert lényegében nincs köze a piaci valósághoz. Szerinte a politikai párbeszédek nem is akarják érteni a szektor működését, csak utólag minősítenek. Ugyanakkor komoly és kézzelfogható értéknek nevezte azt, hogy a magyar kormány halasztott fizetési mechanizmust kötött.

Lakatos Benjamin kifejtette, sokan alulértékelik az Európai Unió gazdasági hatásait.

 

Az ember, aki megvette a MET-et

Ritkán tartózkodik Magyarországon és még ritkábban nyilatkozik a sajtónak Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója, aki 2018 óta a cégcsoport többségi tulajdonosa. A svájci székhelyű európai integrált energiavállalatot még a MOL leányvállalataként indították el 2007-ben. Tevékenysége kiterjed a földgáz- és a villamosenergia-piacra is. Bővebben >>>