2024-től a MELÓ-DIÁK teljesen digitális iskolaszövetkezet lett, aminek része az is, hogy a diákok már hiteles, validált elektronikus aláírással intézhetik az ügyeiket – tájékoztatott Kott Zoltán vezérigazgató.

A piacvezető iskolaszövetkezet digitális fejlesztéseit két fontos szempont vezérelte: a biztonság és a kényelem. A biztonságot mindenekelőtt az elektronikus aláírás bevezetése szolgálta. „Az elektronikus ügyintézésnek túl kell lépnie azon, hogy a kinyomtatott dokumentumokat aláírjuk, majd beszkenneljük és továbbküldjük,

ez ugyanis súlyos visszaélésekre is alkalmat adhat. Ilyen esetekben nem csupán a munkavállaló diákok, de az iskolaszövetkezetek partnerei is kellemetlen helyzetbe kerülhetnek,

amit a Meló-Diáknál mindenképpen szeretnénk elkerülni. Ugyanilyen hangsúlyt fektetünk a diákigazolványok érvényességének ellenőrzésére is, hiszen ehhez kapcsolódnak bizonyos járulékkedvezmények” – magyarázta Kott Zoltán. A Meló-Diáknál a beküldött dokumentumokra bizalmi szolgáltató által biztosított időbélyegző kerül, ami – az elektronikus aláírásról szóló törvény előírásaival összhangban – biztosítja, hogy az igazolás kiadását követő minden egyes módosításnak nyoma marad.

A fejlesztések másik iránya a regisztrációs folyamat „akadálymentesítésére” irányult. „Érdekes kettősség, hogy 

a fiatalok, akik online platformokon akár órákat is képesek eltölteni, a hivatalos ügyek online intézése során már sokkal kevesebb türelmet tanúsítanak.

A fejlesztéseink ezért éppen azt célozták, hogy a munkavállalók a teljes adminisztráción – a MELÓ-DIÁK felületét el nem hagyva – kényelmesen, zökkenőmentesen végig tudjanak haladni anélkül, hogy más aláírás-szolgáltató felületére át kellene lépniük” – mondta el Kott Zoltán. A diákszövetkezet első tapasztalatai pozitívak, jelentősen csökkent azoknak a száma, akik a regisztráció során elveszítették a fonalat vagy a türelmüket, és idő előtt kiléptek a rendszerből. 

A MELÓ-DIÁK-nál végrehajtott fejlesztés jelentősége nem merül ki a regisztrációs folyamat támogatásában. A legfontosabb, hogy az elektronikus aláírással a fiatal munkavállalók időt és pénzt takarítanak meg. „Mivel minden munkahelyen új megállapodást kell kötni, a diákoknak évente 2–3-szor kell aláírniuk a dokumentumokat. A digitális aláírás bevezetésével így évente 40 ezer MELÓ-DIÁK-os munkavállaló több mint 100 000 utazást spórolhat meg” – mutat rá Kott Zoltán. Ugyanezen okból a MELÓ-DIÁK a partnerek igényeire is gyorsabban képes reagálni, hiszen

a diákok akár már az értesítés napján munkába állhatnak, nincs szükség külön adminisztrációra az iskolaszövetkezet irodáiban.

Végül, de nem utolsósorban a diákok digitálisan is edukálódnak, a későbbiekben már természetes lesz számukra az elektronikus aláírás használata – tette hozzá a vezérigazgató.