Egy uszodatechnikai vállalkozás, egy futár- és egy IT-cég nyerte a legjobb diákmunkahely díját a UniYou digitális iskolaszövetkezet pályázatán. 

Az Év Diákmunkahelye pályázat célja az volt, hogy teret adjon a Z generáció kreativitásának és szemléletmódjának, és hogy megmutassa azokat a munkahelyeket, amelyeknél a következő generáció nemcsak jól érzi magát, de kibontakoztathatja a képességeit is.

Az UniYou küldetése, hogy megreformálja a hazai iskolaszövetkezeti rendszert. A startup ennek érdekében fejlesztett egy olyan applikációt, amellyel a diákok gyakorlatilag bármikor találhatnak maguknak munkát és minden adminisztrációt az appon keresztül bonyolíthatnak, a cégeknek pedig átlátható és modern webes felületet biztosít.

A diákoknak egy rövid videó forgatásával kellett bizonyítani, hogy az ö munkahelyük legjobb diákmunkahely.

A díjazott videókban a fiatal munkavállalók alkotóképességük mellett azt is megmutatták, mivel telnek a munkanapjaik, és mi az, amit szeretnek a munkájukban és munkahelyükben.

A nyertes pályázók között egyébként volt egy uszodatechnikai-, egy futár- és IT-cég is. 

  • Verb Dániel, a Verb Uszodatechnika Kft. diákmunkása azt mutatta meg, hogyan telik egy munkanapja medencetisztítóként. 
  • Gaál Balázs a Wolt irodájába mutatott betekintést egy lendületes videóban, amiben nem csak ő szerepelt, de a cég HR-ese és Balázs főnöke is beszállt, ezzel is támogatva diákmunkásuk pályázatát. 
  • Brünner Márton, Noventiq Services Hungary Kft. alkalmazottja videójában azt emelte ki, milyen készségeket fejleszthet egy multinál dolgozva.

Hiszünk abban, hogy a részmunkaidős állások és szakmai gyakorlatok során szerzett tapasztalat jelentős hatással lehet a diákok későbbi karrierjére, mondta Szili-Török Adrienn, az UniYou alapítója és ügyvezetője. Úgy véli, hogy a Z generáció kreativitása, lelkesedése és lendülete a megfelelő hozzáállása és nyitottsága jövedelmező lehet az őket foglalkoztató cégek számára is. 

Nőttek az órabérek

A napokban írtunk az Economxen arról, hogy a legfrissebb diákbér kutatás szerint a fiatalok 1920 forintos órabérért dolgoznak átlagosan heti közel 20 órát. A nők és a férfiak közötti bérkülönbség már a fiatalok között is eléri a 9 százalékot. Átlagosan óránként 1920 forintot keresnek a diákok bónuszokkal, jutalékokkal együtt, a medián érték 1860 forint volt és jellemzően hetente 19,6 órát dolgoznak, ez derül ki a Tudatos Diák Iskolaszövetkezet 2024-es bérfelmérésből, a kérdőíveket több mint 1100 fiatal töltötte ki.

A legjobban az IT terület fizetett átlagosan 2120 forintot, rangsorban a kereskedelem a sereghajtó 1820 forintos órabérrel. A leggyakoribb órabér bruttó 2000 forint, míg a legkiemelkedőbb 3300 forint óránként – írja a kutatás.