A kecskeméti önkormányzat a Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető címet adományozta Matolcsy Györgynek, amit a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden vett át ünnepélyes keretek között.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján felidézik a jegybankelnök életútját, akinek édesapja, idősebb Matolcsy György animációsfilm-producerként és filmtörténészként a Pannónia Filmstúdió, illetve a stúdió leányvállalataként működő Kecskeméti Műterem – a későbbi Kecskemétfilm Kft. – egyik alapítója volt, aki munkássága elismeréseként 2007-ben meg is kapta a Kecskeméti Animációs Fesztivál életműdíját.

A Matolcsy György nevéhez fűződő Széchenyi-tervnek köszönhetően Kecskemét a 2000-es évek elején olyan forrásokhoz jutott, amelyekkel jelentős sport- és turisztikai beruházások valósulhattak meg a városban, majd később tevékenyen járult hozzá Kecskemét kiemelt járműipari központtá nyilvánításához, melynek révén számottevő infrastrukturális vagyon is gyarapította a várost. Ugyanerre az időszakra tehető a minisztériumához tartozó szakképzési struktúra megreformálása, a duális képzési modell bevezetése, melynek Kecskemét a zászlóshajója lehetett.

Matolcsy György már a 2010-es évek elején hangoztatta, hogy Kecskemétnek egyetemre van szüksége. A kecskeméti felsőoktatás újabb fénykora, a Neumann János Egyetem létrejötte az ő nevéhez fűződik. A díszpolgári cím a város gyarapodásáért évtizedeken keresztül tett erőfeszítéseinek elismerése.

Matolcsy a beszóló

Mostanában Matolcsy György azonban azzal került a középpontba, hogy nem rejti véka alá a véleményét. Legtóbb az Egerben megtartott Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadása során kijelentette, mindent el fog követni, hogy a következő kormányok ne követhessék el azt a gazdaságtörténeti szerencsétlenséget, amelyet a jelenlegi kormány intézkedései hoztak magukkal: a rekordmagas inflációt.

A jegybank elnöke decemberre 7 százalékos inflációt prognosztizált, illetve nagyon reménykedik benne, hogy sikerül eddig lemenni. Matolcsy kiemelte, hogy a jegybank igenis időben jelezte az inflációs veszélyt, azonban az Orbán-kormány közel másfél évig rá se hederített a jegybank inflációt letörő intézkedéseihez.

Az MNB vezére szerint hibás döntés volt az élelmiszerárstoppal operálni, az csak hozzáadott az inflációhoz. Önmagában az ársapkák alkalmazása 3-4 százalékkal emelte az inflációt.

Ez Matolcsy kalandor gazdaságpolitika volt. Ez alatt azt kell érteni, hogy míg egyes termékek árát bebetonozták, más termékek árai az egekbe szöktek, és a végére elszabadult a pokol.

A válasz is jött hamar

Parragh László a Kamara elnökeegy konferencián úgy fogalmazott, ők elsők között realizálták az infláció problémáját, és őszintén sajnálja, hogy a jegybank ezt nem ismerte fel. Parragh régóta kritikusa a Magyar Nemzeti Bank tevékenységének, ezúttal azonban az eddigieknél is keményebb üzenetet küldött a Magyar Nemzeti Bank felé. Úgy véli, valakinek ki kell fizetnie ezt a számlát, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy ez már elúszott.

Hozzátette, a problémák nem lehet ugyanazzal a gondolkodással megoldani, mint amivel csinálták őket, „de ugyanazokkal az emberekkel se”.

Negatív jövőkép a gazdaságról: már beruházni se nagyon akarnak a vállalkozások

A beruházási hajlandóság visszaesett a kkv-szektorban. A mikro- és kisvállalkozók bizakodóbbak lettek, a középvállalkozások azonban mérséklődő árbevétellel és profittal számolnak. Bővebben >>>