Nem mernek nagymértékű árbevétel- és eredménynövekedésről álmodni a cégek a következő egy évben – erről tanúskodnak a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményei.

A hazai cégek 8,6 százalékos árbevétel-növekedésre és 4,4 százalékos profitbővülésre számítanak. A bevételnövekedésnél és a nyereségnél egyaránt kismértékű korrekció történt a tavalyi évhez viszonyítva – mondta el Rammacher Zoltán, a bank kkv marketing és értékesítés vezetője.

A cégek pénzügyi várakozásai nem túl erősek – tette hozzá. Nem véletlenül, hiszen annak ellenére, hogy január óta folyamatosan csökken az infláció mértéke, továbbra is Európa-rekorderek vagyunk.

A legutóbbi adat augusztusi, akkor éves összevetésben átlagosan 16,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon. Az átlagos fogyasztóiár-index először novemberben lehet egyszámjegyű a jegybank előrejelzése szerint. Az infláció letörését azonban lassítják a kormány egyes intézkedései – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a szeptemberi inflációs jelentésről tartott sajtótájékoztatón.

Az első negyedévhez viszonyítva némi növekedést mért a bank a kkv bizalmi indexben.

Bizakodó kicsik és realista nagyok

Az árbevétellel kapcsolatos várakozásokat jelentősen befolyásolja a cégméret. A mikrovállalkozások az előző negyedévhez hasonló várakozásokkal élnek, de a kisvállalkozók is bizakodóbbak lettek. A közepes vállalkozásoknál pedig 8 százalékról 7,1 százalékra mérséklődött a várt árbevétel-növekedés az előző negyedévhez képest.

A profitokról is hasonlóan gondolkodnak a vállalkozások: legnagyobb mértékű növekedéssel a kivállalkozások számolnak, az előző negyedévi 3,8 százalék helyett 6,1 százalékkal. A mikrovállalkozásoknál 2,8 százalékról 3,7 százalékra erősödött, a középvállalkozásoknál 4,4 százalékról 0,9 százalékra zuhant a várt eredménynövekedés mértéke.

Kevesebb beruházás a kkv-knál

A beruházási kedv már 2022 eleje óta csökkenő trendet mutat, a második negyedévben tovább folytatódott a hajlandóság csökkenése.

Jelenleg a cégek 58 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy évben, ami az elmúlt 5 év második legalacsonyabb értéke. A 2015-ben elért 34 százalékos mélypontnál azonban jóval kedvezőbb arány.

A top három beruházási cél azonban a következő egy évben is tartja magát

– hangsúlyozta Rammacher Zoltán. Az informatikai beruházások vezetnek 29 százalékkal, ezeket követi a gépek, berendezések beszerzése 22 százalékkal. Az előző évhez viszonyítva ennél 4 százalékpontos visszaesést mért a K&H. A céges autók korszerűsítése és cseréje kissé erősödött, már a cégek 19 százaléka készül rá.