A Magyar Nemzeti Bank két korábbi vezetője a napokban súlyosan félrevezető állításokat fogalmaztak meg a jegybank veszteségével és annak finanszírozásával kapcsolatban. A korábbi sikeres válságkezelés és az infláció elleni küzdelem miatt a világ számos jegybankjához hasonlóan az MNB is átmenetileg veszteségekkel szembesül, ezt viszont a jegybanktörvény értelmében nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből – írja közleményében az MNB.

A közlemény szerint a jegybankok 2020 óta világszerte rendkívüli közegben működnek, hiszen először a világjárvány kezeléséhez biztosítaniuk kellett a likviditást és a pénzügyi stabilitás fenntartását a gazdaságban, utána pedig egy, az 1970-es évtized óta nem tapasztalt inflációs hullám indult el, aminek a letörése érdekében gyors kamatemeléssel kellett válaszolniuk.

A Magyar Nemzeti Bank a koronavírus-válság kezelésekor több mint 11 ezer milliárd forint hosszú futamidejű és fix kamatozású forrást juttatott a magyar gazdaságba, ezzel jelentős mértékben átvállalva a gazdasági szereplők kamatkockázatát, lehetővé téve a magyar gazdaság gyors helyreállását.

A világjárvány időszakában kedvező feltételekkel folyósított hosszabb futamidejű források a globális inflációs sokk miatt megemelkedett kamatkörnyezet ellenére is folyamatosan stabil és olcsó finanszírozást nyújtanak a gazdasági szereplőknek, ugyanakkor ennek átmeneti jegybanki veszteség az ára.

A jegybanki eredmény helyes értékelésekor figyelembe kell venni, hogy azok a források, amelyekhez a jegybank vesztesége kapcsolódik, most is ott vannak a hazai gazdaság vérkeringésében, és ezáltal jelenleg is támaszt nyújtanak a kormányzat, a vállalatok és a családok számára.

Az MNB az Európai Központi Bank által is elfogadott új jegybanktörvény által engedélyezett módon, középtávon sikeresen tudja majd helyreállítani eredményességét. A közlemény szerint minden ezzel ellentétes állítás félrevezető, bulvárhajhász nyilatkozatnak tekinthető.

A két korábbi jegybankelnök elfelejti megemlíteni, hogy jelenleg nem csak az MNB, de sok más jegybank is veszteséges, és negatív tőkével is sikeresen működik, illetve, hogy nemzetközi példák sora mutatja a jegybankok átmenetileg negatív tőke mellett is hitelesen tudnak elsődleges céljukra, az infláció elleni küzdelemre fókuszálni

– írják.

Így küzd az MNB az infláció ellen – Economx Exclusive Pogátsa Zoltánnal

Nemcsak azt kell tudnunk, hogy éppen most hol van a gazdaság, az infláció, a reálgazdaság, a konjunktúra, hanem azt is, hogy hol lesz öt-nyolc negyedév múlva” – mondta Balatoni András jegybanki igazgató. Makrogazdasági elemzéseik és előrejelzéseik elősegítik az inflációs célok elérését és a gazdaság fenntarthatóságát. Balatoni rávilágított, hogy az élelmiszeripar hatékonyságának javítása kulcsfontosságú lenne az inflációs nyomás csökkentésében Magyarországon.