Így küzd az MNB az infláció ellen – Economx Exclusive Pogátsa Zoltánnal
Így küzd az MNB az infláció ellen – Economx Exclusive Pogátsa Zoltánnal

Így küzd az MNB az infláció ellen – Economx Exclusive Pogátsa Zoltánnal

„Nemcsak azt kell tudnunk, hogy éppen most hol van a gazdaság, az infláció, a reálgazdaság, a konjunktúra, hanem azt is, hogy hol lesz öt-nyolc negyedév múlva” – mondta Balatoni András jegybanki igazgató. Makrogazdasági elemzéseik és előrejelzéseik elősegítik az inflációs célok elérését és a gazdaság fenntarthatóságát. Balatoni rávilágított, hogy az élelmiszeripar hatékonyságának javítása kulcsfontosságú lenne az inflációs nyomás csökkentésében Magyarországon.
Horváth Balázs, 2024. június 12. Fotó: Economx / Hartl Nagy Tamás

„A jegybanknak van egy főtevékenysége, ami az inflációs célkövetés rendszerének logikájából fakad” – mondta Balatoni András az Economx Exclusive című műsorában Pogátsa Zoltánnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetője elmondta: ezek a rendszerek úgy épülnek fel, hogy a jegybankok nagyon prudensen igyekeznek kommunikálni a piaci szereplőkkel, a médiával és alapítványokkal. Egész pontosan megpróbálják bemutatni, hogy mi az a gazdasági és inflációs környezet, amiben a monetáris politikának működnie kell.

Előrejeleznek

Az inflációs jelentés készítése során az igazgatóság negyedéves frekvencián végzi el a makrogazdasági elemzéseket és előrejelzéseket. Ezek az elemzések nyomon követik a magyar gazdaság rövid távú konjunkturális helyzetét, munkaerőpiacát, bérdinamikáját, és természetesen az inflációs folyamatokat is.

„Nemcsak azt kell tudnunk, hogy éppen most hol van a gazdaság, az infláció, a reálgazdaság, a konjunktúra, hanem hogy hol lesz öt-nyolc negyedév múlva” – magyarázta a jegybanki igazgató.

Szoros kapcsolatban vannak

Az igazgatóság munkája szoros együttműködésben zajlik a Monetáris Tanáccsal, amely a legfőbb döntéshozó szerv a monetáris politika szempontjából.

„A Monetáris Tanács tagjai meghatározzák Magyarországon a monetáris kondíciókat, az alapkamatot, és egyéb eszközök bevetését” – mondta Balatoni András. Az általuk készített előrejelzések és elemzések nemcsak a széles nyilvánosságnak készülnek, hanem döntéselőkészítő anyagként is szolgálnak a Monetáris Tanács számára.

A jegybank feladata nem csupán a monetáris politika kialakítására vonatkozik, az inflációs célokat is el kell érni és fenn kell tartani.

A törvény azt írja elő, hogy amennyiben elérjük és fenntartjuk az árstabilitást, onnantól kezdve nekünk kutya kötelességünk másodlagos mandátumunk, azaz a kormány gazdaságpolitikáját támogatni

– hangsúlyozta a jegybanki igazgató.

Pogátsa Zoltán és Balatoni András
Pogátsa Zoltán és Balatoni András
Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás

A másodlagos mandátumhoz kapcsolódóan Balatoni András példaként említette a 2018-as növekedési jelentést, amely átfogó makrogazdasági pályát vázolt fel a felzárkózási peremfeltételek bemutatásával.

Zöld célok és infláció

Az interjú során szó esett arról is, hogy a magyar jegybank milyen módon támogatja a zöld átmenetet és a gazdaság fenntarthatóságát.

Magyarországon még zöld mandátuma is van a jegybanknak, tehát támogatnunk kell a zöld átmenetet a gazdaságban

– emelte ki Balatoni András, rámutatva, hogy az árstabilitás mellett a jegybanknak további céljai is vannak.

A jegybank igazgatója szerint a Covid-válság rámutatott arra, hogy a versenyképesség és az energiahatékonyság jelentős hatással van az inflációra. Azokban az országokban, ahol magas az energiahatékonyság, ott alacsonyabb az infláció – hangsúlyozta.

Az MNB kutatásai szerint Magyarországon az inflációs többlet nagyrészt két ágazatból, az élelmiszeriparból és az üzemanyagból származik: az élelmiszeripar hatékonysága különösen alacsony, ami jelentős inflációs nyomást eredményez.

Balatoni elmondta, hogy bár a magyar mezőgazdaság tőkeintenzív növekedési pályán van, az élelmiszeripar hatékonysága elmarad a kívánatostól. Az EU-s források felhasználása gyakran a foglalkoztatási kötelezettségek fenntartásához kötődik, ami gátolja a technológiai fejlesztéseket. Az élelmiszeripar energiaintenzív, ami tovább növeli az ágazat költségeit és ezáltal az inflációt.

Economx Exclusive

Economx Exclusive Pogátsa Zoltánnal. Milyen úton járunk? – ez a központi kérdése az Economx új, 10 részes sorozatának, amiben a neves közgazdász olyan vendégeket hív el műsorába, mint Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Balatoni András, a MNB Közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője, vagy Oszkó Péter üzletember, kockázatitőke-befektető. A sorozat epizódjait keresse felületünkön, további videós tartalamat itt talál: https://www.economx.hu/video, vagy YouTube-csatornánkon: https://www.youtube.com/@economxpodcast

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Így küzd az MNB az infláció ellen – Economx Exclusive Pogátsa Zoltánnal

„Nemcsak azt kell tudnunk, hogy éppen most hol van a gazdaság, az infláció, a reálgazdaság, a konjunktúra, hanem azt is, hogy hol lesz öt-nyolc negyedév múlva” – mondta Balatoni...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.