A GKI negyedévente készít felmérést a lakosság lakásvásárlási, illetve felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezésére. A júliusi reprezentatív felmérésbe 1000 embert vontak be.

Megállapították, hogy a háztartások 

  • 6,7 százaléka biztosan, 
  • 18,5 százaléka valószínűleg nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára.

Egy negyedévvel korábban ugyanez a két arány 4,9 és 19,6 százalék volt.

Ez azt jelzi, hogy a biztosan felújító családok aránya csaknem 2 százalékpontot emelkedett, míg a bizonytalanabbak aránya 1 pontot csökkent az előző megkérdezéshez képest.

Ez a hitel lehetne a lakásfelújítás mentsvára

Az ÉVOSZ kamattámogatott hitel alkalmazását javasolja a lakások felújításához. Bővebben >>>

Az életkor előrehaladtával párhuzamosan csökken a felújítási szándék:

  • a 30 év alattiak körében 9 százalék a biztosan,
  • 20 százalék a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya,
  • a 60 év felettieknél ez a két arány 3 és 12 százalék.

Bár az építőanyagárak és a kivitelezési díjak emelkedése továbbra is erőteljes, a korábbaiknál mégis valamivel könnyebb kivitelezőt találni.

A lakásukra a következő egy évben nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 második negyedévében érte el a csúcsot. Ekkor még az Otthonfelújítási program jelentős összegekkel támogatta a gyereket nevelő családok lakásfelújítását és korszerűsítését és elegendő idő is volt a projektek befejezésére.

A tavalyi második félévben erősen csökkentek a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési tervei. Mindez a GKI szerint egyebek mellett az Otthonfelújítási program kifutásával és a hitelkamatok emelkedésével magyarázható. 

Folytatódnak az átverések, most az építőipar van terítéken

Minden harmadik magyar, aki építkezik vagy lakást újít fel a kóklerek áldozata lesz. Van, akinek a kára eléri a egymillió forintot is - derül ki egy kutatás adataiból. Bővebben >>>