Ukrajna megtagadta a Raiffeisen Bank International eltávolítását, és új lapot nyit a „háború szponzorainak” feketelistájáról, komoly kihívást intézve a legnagyobb nyugati banknak, hogy szakítsa meg Moszkvához fűződő kapcsolatait.

A Raiffeisennek a hónap elején küldött, a Reuters által látott levélben ukrán tisztviselők megkérdőjelezték, hogy a bank érdemben cselekszik Oroszország elhagyása érdekében, mondván, hogy tervei nagy része homályos.

A levelezés fokozza a nyomást Ausztria egyik legnagyobb bankjára, és növeli a feszültséget Kijev és Ausztria között, amelynek politikai vezetői szintén azért lobbiznak, hogy a Raiffeisent levegyék a listáról, miután korábban már biztosították az ideiglenes felfüggesztést.

Számos vakfolt továbbra is fennáll

– írták levelükben az ukrán tisztviselők, mondván, hogy ez megakadályozta a bank listáról való levételét.

Hiányzik az eladás ütemezése, és továbbra sem világos, hogy mikor léphet életbe egy kiválási forgatókönyv. A Raiffeisen már tavaly ki akarta iktatni oroszországi üzletágát, de erre még nem került sor. A bank nem tudta megadni a kivonulás időkeretét sem, mert ez a szabályozó hatóságok jóváhagyásától függ.

A feketelistának ugyan nincs jogi státusza, de szimbolikus jelentősége van, és ez feldühítette az osztrák politikusokat. Az ukránok a levélben aggodalmukat fejezték ki a Raiffeisen orosz katonáknak nyújtott hitelkönnyítési programjaival kapcsolatban is, amely támogatás a bank szerint Oroszországban jogilag kötelező.

Ausztria nyilvánosan támogatja Ukrajnát, de több, a kormányzati gondolkodást jól ismerő forrás szerint vonakodnak attól, hogy teljesen megszakítsák az évtizedes jó kapcsolatokat Oroszországgal, és abban reménykednek, hogy valamikor helyre lehet állítani a rendes diplomáciát. 

Osztrák kormánytisztviselők úgy vélik, hogy a Raiffeisent igazságtalanul emelték ki. Más bankok, mint például az olasz UniCredit, továbbra is aktív Oroszországban, de mégsem szerepel a listán.