Egyre nagyobb aggodalomra ad okot az Izraeli Védelmi Erők (IDF) célpont kiiktatási technikája a Hamász elleni háborúban, amely a Hamász vezette Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint eddig több mint 15 ezer ember halálát okozta a területen.

Az IDF már régóta ismert technikai képességeiről, ám nem teljesen világos, hogy milyen új technológiákat használnak ebben a háborúban. A hírek szerint viszont a mesterséges intelligenciát is bevetik, felhasználva fejlett számítástechnikai képességeiket. 

Lassan-lassan kirajzolódik egy kép arról, hogy az izraeli hadsereg hogyan használja fel a mesterséges intelligenciát, s ez a civileket fenyegető kockázatokkal kapcsolatos növekvő aggodalmak hátterében áll, mivel a fejlett hadseregek világszerte kiterjesztik a komplex és átláthatatlan automatizált rendszerek használatát a harctéren.

Izrael most emelte a tétet: az IDF azt állítja, hogy létrehoztak egy olyan AI-alapú rendszert, amely extrém tempóban segít megtalálni a potenciális célpontokat.

A rendszer tehát célzási ajánlatokat készít, olyanokat, amelyekről feltételezhető például, hogy a Hamászhoz vagy az Iszlám Dzsihádhoz köthető fontos személyek magánlakásai.

Az elmúlt években a célpontajánlással foglalkozó részleg 30-40 ezer ilyen fegyveres erőszaktevőt célzott be, ez pedig döntő szerepet játszott a merényletekre felhatalmazott személyek listájának összeállításában.

Pontosan nem ismert, hogy a rendszerbe az adatok milyen formái kerülnek be, szakértők azonban elmondták, hogy a mesterséges intelligencia alapú, célpontok elleni döntéstámogató rendszerek jellemzően nagy mennyiségű, különböző forrásokból származó információt elemeznek: például

  • drónok felvételeit,
  • lehallgatott kommunikációt,
  • megfigyelési adatokat,
  • valamint egyének és nagy csoportok mozgásának és viselkedési mintáinak megfigyeléséből származó információkat.

A célmegjelölő részleget egyébként az IDF egy krónikus problémájának megoldására hozták létre: a korábbi gázai hadműveletek során a légierő többször kifogyott a célpontokból. Mivel a Hamász magas rangú tisztviselői minden új offenzíva kezdetén eltűntek az alagutakban, az AI-rendszerek lehetővé tették az IDF számára, hogy fiatalabb, junior rangú célpontokat kutassanak fel az elemzések segítségével.

Egy tisztviselő, aki a korábbi gázai hadműveletek során a célzási döntéseken dolgozott, úgy nyilatkozott, hogy az IDF korábban nem vette célba a Hamász fiatalabb tagjainak otthonait bombázások célpontjaként, ám ez a jelenlegi konfliktusban megváltozott, és

a feltételezett Hamász-ügynökök házai mostantól rangtól függetlenül célpontok. Megjelölik az otthont, lebombázzák a házat, és mindenkit megölnek, aki éppen ott tartózkodik.

Izraeli katonai források arról számoltak be, hogy ez az elemző rendszer csökkenti a civil áldozatok számát, azonban a The Guardiannek nyilatkozó, a mesterséges intelligenciával és a fegyveres konfliktusokkal foglalkozó szakértők szkeptikusan nyilatkoztak azokról az állításokról, amelyek szerint a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek a pontosabb célzásra ösztönözve csökkentik a civil lakossági károkat.