Továbbra is bíznak az idei szezonban a magyar dinnyetermesztők, noha a szezonkezdetet jellemző optimizmus mára némiképp alábbhagyott.

A minőség kimagasló, ám az időjárás és az üzletek kereskedelempolitikája okoz némi fejfájást.

Az időjárás és a kiskereskedelem a valódi kockázat

A júliusban induló hazai dinnyeszezon a tavalyi aszály sújtotta év után kimagasló minőséget ígér és a mennyiség is jelentős, a belföldi kereslet mellett exportra is bőven jut.

kiskereskedelmi láncok ugyanakkor az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vevőcsalogató termékként tekintettek a dinnyére, ezért volt olyan lánc, amely már a szezon legelején akciózta a görögdinnyét. Ez az üzletpolitika ugyanakkor óriási károkat okoz, mivel a termelők legjobb esetben is az önköltséget tudják fedezni a nyomott, kilogrammonként 300 forint alatti fogyasztói árak mellett.

Ahhoz, hogy a hazai dinnye évek múlva is a kínálatban lehessen, idén 300-400 forintot kellene fizetnünk egy kiló görögdinnyéért, a szezon elején magasabb, majd egyre csökkenő árak mellett.

Hallatlanul olcsó a magyar dinnye a legtöbb diszkontáruházban, ennek nem mindenki örül

A legforgalmasabb Magyarországon értékesítő élelmiszerláncok az olcsó dinnyét mágnesként használják a vevők lehalászására. Bővebben >>>

Augusztusban tovább csökken a dinnye ára: egyrészt a szezonális, termesztéssel összefüggő okokból, másrészt azért, mert egész Európában jelentősen megemeli a kínálatot a spanyol dinnye újbóli megjelenése.

A jelenlegi hűvösebb, csapadékos időjárás sem kedvez a dinnyének, mivel jelentősen visszaesik a kereslet.

Az átmeneti fogyasztáscsökkenés mellett a termés szedésének rövid ideig tartó késleltetésével mérsékelhető a túlkínálat a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének ajánlása szerint. Ez azért is fontos, mert ha sok a dinnye, de kevés a vevő, akkor az árak jelentősen visszaesnek.

Idehaza a magyar dinnye nagy mennyiségben júliustól szeptember közepéig terem, ebben az időszakban import nem érkezik.

Megújult a hazai dinnyetermesztés

Idén mindegy 125 ezer tonna görögdinnye és 10 ezer tonna sárgadinnye teremhet a szezon végéig. Görögdinnyét nagyjából 1100, míg sárgadinnyét 250 fő termeszt Magyarországon. A termőterület a tavalyi évhez képest 14, illetve 29 százalékkal nőtt.

Tavaly a rendkívüli aszály, elsősorban a légköri szárazság miatt nem volt jó a termés. Az idén nyári időjárás azonban kimondottan kedvez a dinnyeféléknek, mivel kellő mennyiségű csapadék érte az ültetvényeket, ráadásul a modern termelési technológiák és az új fajták növelik a hektáronkénti hozamot.

klímaváltozás és az új termesztési technológiák hatására a dinnyeszezon hazánkban már nem ér véget a nyárral: augusztus vége helyett szeptember második feléig kitart a kínálat. Ez a hazai fogyasztás szempontjából akkor éri meg, ha még szeptemberben is nyári hőmérsékletek jellemzők.

A dinnye iránti kereslet akkor nő, ha az időjárás a nyarat idézi, a hűvös, csapadékos periódusokban túlkínálat jelenhet meg
A dinnye iránti kereslet akkor nő, ha az időjárás a nyarat idézi, a hűvös, csapadékos periódusokban túlkínálat jelenhet meg

Az import szempontjából viszont a hosszúra nyúló szezon komoly piacot jelent, mivel a nyár végére már elfogy a déli termővidékeken, vagyis Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban a dinnye.

A klímaváltozás alakítja idén a szezont Európában

Az európai kínálat több hét után most állt helyre azzal, hogy ismét van bőséges mennyiségű spanyol dinnye. Európa egyik lefontosabb dinnyetermesztő országában a kiültetést késleltették a tavaszi viharok és a nagy mennyiségű csapadék. Júniusban még volt elegendő dinnye, amely júliusra elfogyott.

Pont akkor jött be a dinnyehiány, amikor az első igazi nyári hőhullám érkezett, vagyis jelentősen nőtt a kereslet.

A dinnyefélék ára ezért folyamatosan emelkedett azokban az országokban, amelyek csak az importra hagyatkoznak, például Németországban és Franciaországban. A nyári hűsítő ugyanakkor ezekben az országokban is rendkívül keresett, a lakosság a magas árak ellenére sem mondott le a dinnyéről.

A klímaváltozás nyári szünetre küldte a szezont: dinnye nélkül maradt Európa

Félbeszakította a szélsőséges időjárás a dinnye szezonját Európában, miközben az egyre melegebb idő miatt megrohamozzák a dinnyeárusító standokat és az üzleteket a fogyasztók. Nem csak az árak miatt kell csalódniuk: a kontinens déli részén tomboló viharos időjárás miatt hetekre eltűnhet a szezon közepén a görögdinnye. Itthon szerencsére jobb a helyzet. Bővebben >>>