Az Európai Unió természet-helyreállítását célzó radikális törvénycsomag tervezete körüli heves vita már a 2024-es európai parlamenti választások kampányára való felkészülésként értelmezhető a politikai elemzők szerint. A radikális természet-helyreállítási szabályozás célja, hogy a Brüsszel által jóváhagyott nemzeti stratégiák mentén sikerüljön mielőbb helyreállítani a biológiai sokféleséget és javítani a talajok állapotát.

Szorosan kapcsolódik ehhez a tervezethez egy szintén radikális csomag, amely a növényvédő szerek használatát korlátozná jelentősen az évtized végére.

Mindkét javaslat hátrányosan érinti a gazdákat. Ennek ellenére a mielőbbi elfogadásukat és végrehajtásukat támogatják a Szocialisták és Demokraták (S&D), az Európai Parlament második legnagyobb frakciója szerint a radikális átmenet elkerülhetetlen a Green Deal és a Fit for 55 klímacsomagok törekvéseinek előmozdításához. Ezek célja, hogy Európa mielőbb klímasemleges legyen és a környezet leromlott állapota jelentősen javuljon.

Nehéz kérdés: a Föld rokkanjon meg vagy a gazdaság?

Halvány remény mutatkozik csak egy kompromisszumos egyezségre az Európai Unió természet- helyreállítási törvényéről, ha Brüsszel módosít javaslatán, figyelembe véve a mezőgazdaság, a halászat, az energiaszektor érdekeit, és a társadalomra gyakorolt hatást. A 100 milliárd eurós program bukása a klímaváltozás elleni harc uniós kudarcát jelentené. Bővebben >>>

Az Európai Bizottság által előterjesztett természet-helyreállítás törvényt teljes egészében elutasította a közelmúltban az Európai Néppárt. A legnagyobb parlamenti frakció azzal érvelt, hogy

a tervezet elfogadása súlyosan érinti a gazdákat, és komoly versenyhátrányba hozza őket, veszélybe sodorva az európai élelmiszer-ellátás biztonságát.

A gazdák támogatása egyben a vidék szavazata

Noha korábban a néppárt is támogatta a mezőgazdasági termelést radikálisan megváltoztató javaslatokat, ezek elutasítása után a képviselők azt is bejelentették, nem kívánnak részt venni a javaslat elfogadásának folyamatában.

Wouter van der Brug, az Amszterdami Egyetem politológia professzora szerint a gazdálkodók egy kis csoportot alkotnak, mivel számuk 9 millió, miközben az EU-ban 400 millió szavazásra jogosult állampolgár él. Mégis fontos a szimpátiájuk, mivel hihetetlen erőteljesen képesek hallatni a hangjukat – írta a Politico.

A holland gazdák támogatói is tüntettek a kormány állattartókat sújtó klímajavaslata ellen. A gazdák elsöprő támogatását a márciusi tartományi választáson is kifejezte a hollandok többsége
A holland gazdák támogatói is tüntettek a kormány állattartókat sújtó klímajavaslata ellen. A gazdák elsöprő támogatását a márciusi tartományi választáson is kifejezte a hollandok többsége

A brüsszeli lapnak nyilatkozó szakértő szerint a gazdák nehéz helyzete sok európaiban szimpátiát vált ki, mert széleskörű elégedetlenséget okoz a zöldtörvényekben foglalt radikális és gyors átmenet.

A mezőgazdaság javasolt reformjai azoknak a gyors változásoknak a szimbólumai, amelyekkel szemben tiltakoznak az emberek a vidéki területeken és a kisebb városokban.

A gazdálkodók védelme már választási győzelemhez vezetett Hollandiában, ahol a gazdabarát Farmer Citizen Movement párt márciusi tartományi választásokon elért elsöprő győzelme óriási meglepetést okozott.

Hollandia a gazdák mellé állt, a miniszterelnök pártja csúnyán kikapott a tartományi választásokon

Óriási sikert ért el a holland tartományi választásokon, így jelentős politikai tényezővé nőtte ki magát a néhány éve alakult Farmer Citizien Movement. A vidéki szavazatok jelentős részét elnyerő párt azzal vált ismertté, hogy nyíltan kiállt a nitrogén-kibocsátás durva korlátozása ellen tiltakozó gazdák mellett. A Mark Rutte vezette kormánykoalíció népszerűsége nagyot zuhant. Bővebben >>>

A természet-helyreállítás az egyik legfontosabb kampánytéma volt a közelmúltban a spanyol és a belga választásokon is.

Nincs azzal semmi baj, ha a gazdák mellé állunk

Tom Vandenkendelaere belga EP-képviselő a Politiconak kiemelte, senki sem tagadja, hogy a gazdák, tágabb értelemben pedig a vidék egyre nagyobb politikai figyelmet kap a közelgő választások miatt, ebben nincs semmi meglepő. A képviselő szerint

semmi baj sincs azzal, ha egy európai politikai erő a gazdák és a vidék lakosságának pártjára áll. Ennek legfőbb oka, hogy az EU-ban a vidékiek életszínvonala csökken, így szükségük van az embereknek a támogatásra.

Tom Vandenkendelaere hozzátette: a gazdák aggódnak amiatt, hogy egyre több kötelezettséget kell vállalniuk. Ez jelentős ráfordítást kíván, amelyet nem fedez a tervezett kompenzáció, így nincs sok értelme az erőfeszítéseknek. Az amúgy sem túl csábító helyzetet tovább rontják az EU szabadkereskedelmi megállapodásai, amelyek a mezőgazdasági termékek behozatalát segítik elő, hátrányt okozva a belső piac szereplőinek.

Emellett továbbra is egyre nehezebbé teszik a termelést a még mindig magas és alapvetően kiszámíthatatlanul változó alapanyag- és energiaárak, valamint a klímaváltozás következményei.

A városi vagy a vidéki szavazat ér többet?

A gazdabarát néppárti hozzáállás valóban megnyerheti a vidéki szavazatok jelentős többségét, ugyanakkor kockázatos is. Egyfelől sok szavazót elrettenthet a természet helyreállításának háttérbe szorítása. Elsősorban a nagyvárosokban élő emberek és a legfiatalabb szavazókklímaváltozás elleni minél gyorsabb és hatékonyabb fellépést sürgetik.

Ám míg a vidékiek viszonylag egységes álláspontja miatt könnyű megszólítani őket, addig az elsősorban a baloldali frakciókat támogató városi lakosság és a fiatalok megosztottabbak, közülük is sokan inkább Európa termelőinek érdekeit részesítik előnyben, vagy legalábbis a természeti törekvések mellett legalább olyan fontosnak tartják.

Míg a szavazóbázis másik része a klímaharc mellett minden mást elhanyagolhatónak tart és a minél gyorsabb és radikálisabb átmenetet támogatná.

Másfelől azért sem jó üzenet a zöldátmenet késleltetése, mivel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság néppárti elnökének egyik legfontosabb politikai ígérete, hogy mielőbb meghozza az EU azokat a gyakorlatban is végrehajtható, kézzelfogható intézkedéseket, amelyekkel a természeti értékek helyreállítása, a kibocsátás-csökkentés és végül klímasemlegesség belátható időn belül megvalósulhat.

Ezzel gyakorlatilag a néppárt saját magának mondott ellent azzal, hogy elutasította a von der Leyen vezette bizottsághoz kapcsolódó klímacélok gyakorlati végrehajtásának egyik legfontosabb, nagyszabású javaslatcsomagját.