A héten katonai puccsisták eltávolították pozíciójából Mohamed Bazoumot, a nyugat-afrikai Niger elnökét. Őrizetbevétele után az ország határait lezárták, éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, és felfüggesztették a köztársasági intézmények működését.

Az EU úgy véli, az elmúlt napok eseményei komoly fenyegetést jelentenek Niger stabilitására és demokráciájára nézve. Borell sajtóközleményében azt írta, a puccs teljesen mértékben sérti a politikai hatalom irányítására alapuló demokratikus elveket a régióban.

Az MTI beszámolója szerint Niger 1960-ban hirdette ki függetlenségét, azóta négy államcsínyt és több puccskísérletet is végrehajtottak. 2021. márciusában, két nappal a most félreállított elnök beiktatása előtt már megakadályoztak egy kísérletet a hatóságok.

Megnevezték, kik vannak hatalmon

A nyugat-afrikai ország katonák egy csoportja csütörtökön jelentette be az állami televízióban, hogy az elnököt eltávolították a hatalomból. A puccsisták óva intettek a külföldi beavatkozástól és kiemelték, hogy az elnöknek nem esik bántódása. Amadou Abdramane ezredes azt mondta, hogy az úgynevezett Országos Tanács a Haza Megmentéséért nevű testület vette át a hatalmat az országban. Az azonban nem világos, hogy Abdramane és kilenc katonatiszt társa az egész nigeri hadsereg nevében beszél-e. 

Megszólalt Orbán Viktor is

A miniszterelnök az X platformon közzétett bejegyzésében tudatta: „nagyon aggódunk a puccskísérlet miatt, amely Niger demokratikusan megválasztott elnöke ellen irányul”. Magyarország elítél minden minden olyan kísérletet, amelynek célja Niger békéjének és stabilitásának aláásása – tette hozzá a kormányfő a korábban Twitter név alatt működő mikroblog közösségi oldalon. Orbán Viktor hangsúlyozta: „Mohamed Bazoum elnök oldalán állunk, és imádkozunk az épségéért”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön haladéktalanul követelte Mohamed Bazoum szabadon engedését. António Guterres ENSZ-főtitkár határozottan elítélte a történteket.

Óriási összeget fizethet a Shell a nigériai gazdáknak a tönkrement termőföldekért

Tizenöt millió euró (6,1 milliárd forint) kártérítést fizet a Royal Dutch Shell olajcég a nigériai leányvállalata által a Niger folyó deltájában okozott szennyezés károsultjainak. Bővebben--->