Betiltaná az energiaitalokat a fiatalkorúak számára két honatya – írta meg tegnap az Economx.

A kormánypárt képviselői azt állítják ugyanis, hogy az Országos Mentőszolgálat az elmúlt négy év adatai alapján évente átlagosan 100 olyan gyerekhez hívnak mentőt, akik energiaitalt fogyasztottak.

Erre a hírre reagált most a Magyar Energiaital Szövetség, akik szerint a két fideszes politikus figyelmen kívül hagyott pár igen fontos tényezőt.

E szerint:

  • ugyanaz a koffein (C8H10N4O2) van a kólákban, mint az energiaitalokban;
  • egy liter kóla koffeintartalma megfelel egy 250ml-es energiaitalnak (avagy egy csésze erős  presszókávénak).

A szövetség hozzáteszi:

megdöbbentő, hogy az energiaitalok körüli felzúdulás mellett a kólák kritikája teljesen elhallgat. Ráadásul, nem ritka a gyermekműsorok közötti kóla reklám, amely a fiatalokat célozza meg. De miért? A gyermekeink pontosan tízszer több kólát isznak, mint energiaitalt. Talán a szenzációkereső médiaszereplőknek is meg kellene inniuk egy-egy energiaitalt, hogy tisztán lássanak.

A Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) egyértelmű álláspontot képvisel: a koffeint tartalmazó  italok – legyenek azok energiaitalok vagy kólák – nem ajánlottak gyermekeknek. De ezt az elkötelezettséget várjuk el a kólagyártóktól és bizony a médiaszereplőktől is. Ha a  gyermekvédelem a valódi cél, az összes koffeines italra ugyanazoknak a szabályoknak kell  vonatkozniuk – írják közleményükben.

A szövetség emlékeztetőül felidézi, az energiaitalokat egészséges felnőttek számára tervezték, hogy azonnali  energiát és éberséget biztosítsanak, miközben vitaminokkal is gazdagítanak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint egy egészséges felnőtt naponta 5  250ml-es energiaitalt is elfogyaszthat anélkül, hogy egészségügyi problémákat okozna.

Felháborodott hangnemű megszólalásukat azzal a gondolatsorral fejezték be, hogy amíg a szenzációhajhászok egyik kézzel a gyerekek poharából az energiaitalokat  próbálják kiönteni, addig a másik kezükkel gond nélkül öntik beléjük a több és több kólát. 

A fáradtság egy dolog, hihetetlen mi ellen jó még meg a koffein

Még a Parkinson-kór ellen is védhet. Az energiaital-gyártók tudományos kutatásokra hivatkoznak, de hogy ki végezte őket, az sajnos nem derül ki. Bővebben --->