A Biden-kormány lépése a jövedelemarányos törlesztési tervben résztvevő hitelfelvevők egyszeri számlakiegyenlítésének részét képezné. A hitelezők a héten 804 ezer igénylő összesen mintegy 39 milliárd dollárnyi adósságát engedhetik el – ők az igénylők első csoportjának részét képezik, akiket az Oktatási Minisztérium egyszeri adósságrendezése érint.

Július 14-én jelentette be a minisztérium, hogy akik 20-25 éven keresztül teljesítették a szükséges befizetéseket, azokat értesíteni kell az adósságuk eltörléséről és harminc nappal később jóvá kell írni azt a számukra.

Pert indítottak ellene

Habár az illetékes hatóság szerint minden második hónapban kiértékelik a törlesztők egyenlegét, hogy megállapítsák, jogosultak-e a könnyítésre, a jóváírások jövője egyelőre bizonytalan. A New Civil Liberties Alliance ugyanis két konzervatív csoport, a Cato Institute és a Mackinac Center for Public Policy nevében pert indított, hogy megakadályozza a könnyítést – írja a Business Insider.

A felperesek érvelése szerint, mivel nonprofit szervezetek, ezért az adósság eltörlése lényegében aláásná a szervezetek toborzási erőfeszítéseit a közszolgálati adómentességi programon keresztül.

A szervezetek kérték a bíróságot, hogy a hatályba lépés előtt állítsák le a mentesítést, azonban nem született döntés.

Hogy milyen hatással lesz a több száz ezer hitelfelvevőre, ha a bíróság szünetelteti a jóváírásokat, az egyelőre nem világos.

Az Oktatási Minisztérium szóvivője úgy reagált, hogy a kereset „egy jobboldali kétségbeesett kísérlet arra, hogy hitelfelvevők százezreit adósságban tartsák”.

A diplomáért mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a hallgatóknak

Nincsenek könnyű helyzetben a továbbtanulás előtt álló fiatalok, ugyanis mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha finanszírozni szeretnék a tanulmányaikkal járó költségeket. Bővebben--->