Tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért új törvényjavaslatot készít – közölte az Indexszel a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

Mint írják, a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően.

Kiemelték: a kormány ezért azt a döntést hozta, hogy új alapokra helyezi és szigorítja a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért új törvényjavaslatot alakít ki és teljeskörűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti szabályozást.

Az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé teszi, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A közleményben hangsúlyozzák,

Az üres álláshelyeket a magyar munkaerő-tartalék aktivizálásával, az álláskeresők és inaktívak bevonásával kell feltölteni.

Végezetül azt is leszögezik, hogy a kormány határozott elvi döntése szerint külföldi munkaerő alkalmazására csak és kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek, ezért a lehető legszigorúbb szabályozás kialakítására van szükség.

kormány arról is döntött, hogy a nemzeti érdekek érvényesítésének céljából a teljes körű szabályozás megalkotásáig a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor

– zárták közleményüket.

Elfogytak a magyar sofőrök, ázsiai vendégmunkások vezethetik a buszokat

Miután a magyar kormány hiányszakmának minősítette a járművezetői szakmát, lehetőség nyílt a harmadik országbeli vendégmunkások munkába állításának. Bővebben --->