Mindhárom lejárati idejű kötvényt egyenként 10 milliárd forintért vitte piacra az ÁKK, az elsődleges forgalmak 51,3 milliárd forintot ajánlottak a 3 éves kötvényekért, ebből 27,5 milliárdot fogadtak el. Az aukciós átlaghozam 8,96 százalék volt, az előző árverésnél 9 bázisponttal magasabb - írja az MTI. A másodpiaci referenciahozam 8,96 százalék volt.

Az 5 éves kötvényekért 36 milliárd forintot ajánlottak, amiből 22 milliárdot fogadott el az ÁKK, ez az előző aukción kialakultnál 16 bázisponttal magasabb volt, 7,72 százalékos átlaghozamon, a referenciahozam 7,75 százalék volt.

A 10 éves kötvényekért 37,2 milliárd forintot ajánlottak, ebből az ÁKK 16,5 milliárdot fogadott el. Az aukció átlaghozama 7,43 százalék volt, 24 bázisponttal magasabb az előző aukció átlaghozamánál. A másodpiaci referenciahozam 7,46 százalék volt.

Az Államadósság Kezelő Központnak már a júniusi aukcióján is nagyobb volt az érdeklődés a rövid lejáratú idejű államkötvények iránt.

 

Az állampapír lejáratig szóló befektetés, a korábbi eladás fájdalmas lehet

A magas kamatok idejét éljük, nem csoda, hogy jól fogy az inflációkövető állampapír. A magas kamatnak azonban ára van, tehát senki ne számítson már arra, hogy magas kamatozású kötvényét pénzpiaci alapként kezelheti, és bármikor eladhatja. Bővebben--->