A pénzügyi év közben a vállalkozások sokszor kerülnek szembe olyan adózási problémákkal, amelyekre megoldást jelenthetne a társaságiadó-csoport. Ez különösen igaz azokra az esetekre, amikor a cégcsoportba tartozó vállalkozások között olyan ügyletek jönnek létre, amelyek a transzferárazás hatálya alá tartoznak. Ezek az ügyletek ugyanis még akkor is komoly adókockázattal és adminisztrációs terhekkel járnak, ha az azokban részes társaságok az ügyletek révén nem adókötelezettségeik optimalizálására törekedtek. Ilyenkor a könyvelők általában szétteszik a kezüket, és azt mondják: „mennyivel könnyebb lenne, ha tavaly novemberben bejelentkeztünk volna a csoportos társasági adóalanyiság alá!”

Mivel a csoportos adóalanyiság alá való bejelentkezés lehetősége éppen a napokban fog megnyílni (a bejelentkezésre minden év november 1-je és 20-a között van lehetőség), érdemes már most tisztában lenni vele, hogy ez mivel is jár – írja összefoglalójában Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

„Főszabály szerint tao-csoportot olyan társaságok hozhatnak létre, amelyek között közvetlen/közvetett módon legalább 75 százalékos arányú, szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn” – idézi a közlemény Erdősy Zsóka adótanácsadót, ügyvédet. 

„Ha a bejelentkezés novemberben megtörténik, úgy a csoportos adóalanyiság a következő év január 1-jével jön létre. Ha valaki már egy korábbi évben bejelentkezett a csoportos adóalanyiság alá, akkor ezt a választását nem kell minden évben megismételnie, automatikusan a csoport tagja marad.”

A csoportos adóalanyiság legnagyobb előnye a transzferárazási kötelezettségek alóli mentesülés. A cégcsoporton belüli ügyletekről ugyanis nem szükséges transzferár-dokumentációt készíteni, transzferár-kiigazítást végezni, továbbá ezekkel kapcsolatosan adatot szolgáltatni a NAV-hoz. Ennek előnyét nyilvánvalóan a bőrükön érzik azok a vállalatcsoportok, ahol egyébként rendszeresen merülne fel dokumentációkészítési kötelezettség. De a fenti előnyt azoknak a vállalkozásoknak is érdemes lehet figyelembe venniük, akiknél várhatóan a következő évben fog felmerülni jelentősebb, csoporttagok közötti belső ügylet.

tao-csoport létrehozásának másik lényeges előnye a csoporton belüli veszteség felhasználásának a lehetősége. Ha a cégcsoport egyik tagja nyereséges, a másik viszont veszteséges, akkor normál esetben a nyereséges tag a teljes pozitív adóalapja után társasági adót fizet és nem veheti figyelembe a veszteséges csoporttag negatív adóalapját. Tao-csoport létrehozása esetén erre azonban lehetőség nyílik: a veszteséges csoporttag negatív adóalapja – egyes, a törvényben meghatározott korlátokkal – csökkentheti a nyereséges csoporttagok társaságiadó-alapját és ezáltal az egész csoport adófizetési kötelezettségét.

Egyszerűsödik az adminisztráció is

Tao-csoport létrehozása egyszerűsíteni tudja a csoportban résztvevő vállalkozások adminisztrációját is. Egyedi adóbevallások elkészítése helyett ugyanis a csoport csoportos adóbevallást készít és ad be az adóhatósághoz. A tao-csoport nevében a csoporttagok közül választott csoportképviselő jár el, amelynek eljárása kiterjed különösen az adóhatósággal való kapcsolattartásra, a csoport nyilvántartásának vezetésére, az adóbevallások elkészítésére, az adófolyószámla vezetésére, valamint a csoporttagokkal való elszámolásra. Fontos azonban látni, hogy bár adóbevallást beadniuk nem kell, a csoport tagjainál továbbra is kötelező egyedi adókalkuláció elkészítése az egyedi társasági adóalapok meghatározása érdekében.

Ez most ugyanaz, mint az áfa-csoport?

A csoportos társasági adóalanyiság és az áfa-csoport – bár nagyon hasonló koncepción alapulnak – két különböző és egymástól eltérő lehetőség. Azáltal, hogy a csoport tagjai közös társasági adóalanyiságot választanak, nem válnak egyidejűleg áfa-csoporttá és fordítva: az áfa-csoport nem hoz létre csoportos tao-alanyiságot. Ráadásul, míg a társasági adó rendszerében a csoportos adóalanyiság csak november 1. és 20. között igényelhető, úgy az áfa tekintetében egész évben szabadon van lehetőség áfa-csoportot alapítani.

„Mindezek mellett megfontolandó, hogy a csoportos társasági adóalany egyszersmind csoportos áfaalanynak is bejelentkezzen. Ennek – az adminisztráció csökkentésén túlmenően – különösen akkor lehet létjogosultsága, ha a csoporttagok által végzett szolgáltatások között különböző áfabesorolású (adóköteles, illetve adómentes) tevékenységek vannak jelen” – jelzi a Jalsovszky szakértője.

Rekordszámban szűnnek meg a magyar cégek

Egyre több magyar cég kerül felszámolási eljárás alá: szeptemberben 2256 társaság jutott a megszűnés közelébe. 2023 januárjától október első hetéig dupla annyi procedúrát kezdeményeztek mint tavaly, és 3,2-szer többet, mint 2019-ben.