Rekordot jelentő, összesen 1110 felszámolás történt szeptemberben, az egész évre vonatkozóan pedig már 6536 cégmegszűnést regisztráltak.

2023 elejétől egészen júliusig rohamos nőtt a megszűnő vállalkozások száma, majd az ezt követő megtorpanás után most ismét emelkedés látszik a statisztikában.

kata szerinti adózás tavalyi megváltoztatása számos kis- és középvállalkozás végét jelentette, rádásul a cégbíróságokra bevezetett moratórium eredményeképp az ügyintézés is lelassult. Ezek a hatások ugyan már nem látszanak a jelenlegi adatokon, mégis tovább nő a megszűnő cégek száma:

Trendszerűen nő az előzmény nélkül meginduló vagy a moratóriummal már nem érintett eljárások száma, ami arra utal, hogy az elmúlt év gazdasági nehézségei érték el a vállalkozásokat”


– mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője. Kiemelte, hogy a 150 napnál rövidebb távon megindult eljárások részaránya már 16 százalékos, a 60 napnál rövidebb időn belülieké 15 százalékos volt, ami emelkedést mutat az év eleji tíz százalékhoz képest.

Szeptemberben az elmúlt öt év átlagának ötszöröse, összesen 682 kereskedelmi cég került eljárás alá a forgalom hiánya, valamint a magas működési költségek miatt. Éves szinten a kereskedelem és járműjavítási alágban közel 5000 felszámolási eljárás indult, és 1707 cég szűnt meg.

Alföldi Csaba az inflációt, az emelkedett energiaköltségeken, és az elmaradó lakossági fogyasztáson kívül a vállalkozásoknak elérhető 20 százalék körüli hitelkamatszintet is megemlítette a bezárások lehetséges okozójaként.