KSH elnöke Kincses Áron egy háttérbeszélgetésen a tervezett változások között említette azt is, hogy várhatóan módosul a GDP-adat nyilvánossá tétele is, az eddigi 45 helyett már 30 napra közzéteszi a hivatal a gazdaság negyedéves teljesítményadatát. Ennek indulása 2024-ben várható – írta meg az Infostart.

A KSH-nak a legmegbízhatóbbnak és a leggyorsabbnak is kell lennie, mert az adatok közlésében ma már nincs monopóliuma, a média és az átlagember is azokat az adatokat használja, amelyekhez gyorsabban hozzájut és ez sokszor a megbízhatóság rovására megy – tette hozzá az elnök. Hangsúlyozta,

a KSH-nak Magyarország legnagyobb adatkezelőjeként az a célja, hogy bekerüljön a világ 10 legnagyobb statisztikai hivatala közé, az EU-ban pedig dobogós helyet kíván elérni.

A KSH elnöke arról is szólt, hogy mára 270 adminisztratív adatforrást integráltak a rendszerükbe, köztük például az online pénztárgépek adatszolgáltatását. 

A hagyományos adatközlés is fontos elem, sokszor azonban nem megfelelő az adatszolgáltatói fegyelem, vagyis nem érkeznek be időben az adatok, ezért a KSH élni fog a bírságolás lehetőségével.

Kincses Áron azt is elmondta, a bírság összege a kétmillió forintot is elérheti.

Egy fejlesztéssel felpörgetik az adatokat: információdömping jön a lakásárakról

Új, naprakész információkat tartalmazó lakásárindexet fejlesztett az ingatlan.com. Balogh László kiemelte: a mutatóval egyéb más indexekhez képest 6-9 hónappal hamarabb követni lehet a lakásárak változásának irányát és mértékét. Bővebben >>>