Miután a hévízi termáltó kivezető csatornája télen sem fagy be, így a halak vígan lubickolnak, nem pusztulnak el, mint a hideg vizű, magyar folyókban.Hiába mutatnak jól, mégis hatalmas károkat okoznak a vízben - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában.

A színes, látványos állatok egy otthoni akváriumban jól mutatnak, de a hazai vizekben komoly pusztítást okozhatnak, némelyik halfaj már veszélyezteti a természetes élővilágot.

Vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni

– nyilatkozta Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője.

Az utóbbi években a trópusi példányok (mint például a citrom- vagy jaguársügér) a vízterület ökoszisztémáját átalakították, emellett a jaguársügér

„elég komoly szájberendezéssel, fogakkal rendelkezik”.

kutatók szerint a legtöbb problémát okozó amurgéb faj Ázsiából egy felelőtlenül ellenőrzött halszállítmánnyal került a magyar folyókba, ahol alkalmazkodtak a környezethez, amivel az őshonos fajok teljes területét veszélyezteti.

Egy-két jaguársügért a horgászoknak sikerült kifogni,

tehát valaki vagy oda direktbe beengedte, vagy valamilyen módon megtalálta az az egyed az átszökésnek a lehetőségét

– mondta Weiperth András, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa.

Rekordponty kapta be a horgot a Balatonnál

Egy áprilisi délután egy horgász az eddigi legnagyobb méretű pontyot fogta ki.

Kovács Krisztián Balatonakarattyán, a Gumirádli strandon fogta ki a halat, a ponty hossza 95 cm, a súlya pedig 34,05 kilogramm volt.