A napokban jelentette be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), hogy 2025 szeptemberétől tanárképzést indítanak és hogy a kormány tervei szerint a jövőben a tanártovábbképzés módszertani alapjának és szakmai programjának kialakításáért felelős központot, illetve a tanártovábbképzés lebonyolításért felelős szervezési egységet is az NKE-n alakítják ki.

A Jelen információi szerint azonban a tanárképzés komolyabb átszervezéséről is szó van. A hetilap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kormány tervei szerint egy elitpedagógus-képzést hoznának létre az NKE-n és az itt végző tanárok a tehetősebb családok gyerekeivel foglalkoznának.

PSZ: nem jó irány az elitpedagógus-képzés

A társadalmi felzárkóztatást viszont az egyházakra bíznák, ami azt jelenti, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolákban tanító tanárok képzését az egyházi felsőoktatási intézmények végeznék. Emellett a térségi tanárképzési igényeket a modellváltott egyetemek szolgálnák ki. Az erre vonatkozó tervezetet már két körben tárgyalta a kormány.

Ez ilyen tanérképzés átalakításával a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem ért egyet.

Mint írják:

elutasítják, hogy a kormány az oktatás egészét ideológiai alapokra akarja helyezni és ezzel erősítené a társadalom szétszakadását.

A PSZ szerint Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója tavaly év végén megjelent Visszavezetni az oktatást konzervatív gyökereihez című cikke meglepő gondolatokat tartalmaz, ez alapozhatta meg az azóta számos kormányközeli szakember megnyilvánulásaiban is megjelenő elképzeléseket.

Az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója, Setényi János például arról nyilatkozott, hogy „a gyógy- és fejlesztő pedagógiának, szakszolgálatoknak nincs értelmük, zsákutca és sokba kerül az adófizetőknek” vagy „a kompetenciaalapúság a pedagógiában a nemtudás-alapúsággal egyenlő”.

A PSZ határozottan elutasítja ezeket a tudománytalan kijelentéseket, felháborítónak tartja az ilyen és hasonló középkori ötletek, elképzelések nyilvánosságra kerülését is.

Azóta már az is kiderült, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kívánnak elitpedagógus-képzést indítani százmilliárdos nagyságrendű összegből. Úgy tűnik, a kormány határozott szándéka a társadalom szétszakítása, a pedagógusok megosztása – írja a szakszervezet a lapunknak is eljuttatott levelében.

A PSZ szerint az ilyen mértékű rendszerszintű átalakítást nem szabad megcsinálni széleskörű társadalmi vita, a szakma, a szakmai szervezetek, oktatáspolitikusok bevonása nélkül.

Azt kéri a szakszervezet a kormánytól, hogy nyilatkozzon, hogy igaz-e a hír, amely szerint már többször tárgyaltak az átalakításról.

A PSZ határozottan tiltakozik az ideológiával átitatott, a társadalmat és a pedagógusokat is megosztó oktatási rendszer kialakítása ellen. Továbbra is alapnak tekintik az esélyteremtést a köznevelésben, és a világnézetileg semleges oktatáshoz való hozzáférését minden magyar állampolgár számára.