A svéd Lund Egyetem legújabb tanulmányából kiderült, hogy a mesterséges intelligencia (AI) hatalmas segítséget jelenthet a mellrák diagnosztizálásában:

csaknem a felére képes csökkenteni a radiológusok terhelését, és 20 százalékkal több daganatos betegséget mutatott ki, mint az orvosok által végzett vizsgálat.

A 80 000 svéd nő közül 244 nőnél (28 százalék) talált rákot a mesterséges intelligencia, szemben a hagyományos szűrésből visszahívott 203 nővel (25 százalék). Ez azt jelenti, hogy 41-gyel több rákos megbetegedést fedeztek fel az AI támogatásával, amelyek közül 19 volt invazív.

A szűrés javíthatja a prognózist és csökkentheti a halálozást azáltal, hogy a mellrákot korábbi, jobban kezelhető stádiumban fedezi fel.

Egy nagyszabású tanulmány előzetes eredményei azt mutatják, hogy a mesterséges intelligenciaszűrés ugyanolyan jó, mintha két radiológus dolgozna együtt, nem növeli a téves pozitív eredményeket, és csaknem felére csökkenti a munkaterhelést.

A végleges eredmények, amelyek azt vizsgálják, hogy az AI csökkenti-e az intervallumrákok - a szűrővizsgálatok között felfedezett, általában rosszabb prognózisú esetek - számát, és hogy indokolt-e az AI alkalmazása a szűrés során, csak néhány év múlva várhatóak.