Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese már július 21-én tájékoztatta a szervezet teljes ellehetetlenüléséről és fizetésképtelenségéről Fülöp Attilát, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárát, később pedig újabb levelet küldött – számolt be róla a Népszava

A fizetésképtelenség következtében teljesen megbénult az ORÖ hivatala és az intézményeinek működése. A közgyűlés összehívására sincs pénz, a képviselők így semmilyen aktuális ügyben nem tudnak döntést hozni.

Az elnökhelyettes megállapítása szerint

a Belügyminisztérium részéről tapasztalt intézkedésekkel, vagy azok elmaradásával okozott kár a teljes magyarországi roma társadalom nemzetiségi jogainak jogellenes csorbítását jelenti. A politikai és anyagi felelősség ezért kizárólag a Belügyminisztérium államtitkárságát terheli.

A belügyi tárca összességében több mint egymilliárd forint visszafizetését követeli az ORÖ-től. Az országos önkormányzat által vitatott tartozások még az előző ciklusban, a Farkas Flórián vezetése alatt a Híd a munka világába program és ahhoz kapcsolódó projektek során keletkeztek.