Orbán Viktor úgy vélte, méltó és igazságos, hogy Veszprémben hajtanak fejet az 56-os szabadságharcosok emléke előtt.

Magyarország minden városának és falujának megvan a maga 1956-ja, és mindegyik része a mi nagy közös '56-os szabadságharcunknak, ezért nemcsak igazságtalan és lekezelő, de egyenesen hiba, ha valaki 1956-ot csak a rivaldafényben álló főváros forradalmának látja

– jelentette ki a miniszterelnök az október 23-i ünnepségen.

A miniszterelnök felidézte: úgy tartják, az utcai harcokban és sortüzekben mintegy háromezren estek el és húszezren sebesülhettek meg, a kommunista megtorlás pedig több mint 200 ember küldött halálba, 13 ezret pedig börtönbe, és elmenekült az országból 200 ezer magyar.

Tanulságos dráma

Hangsúlyozta: a börtönben megtorlást szenvedők és kivégzettek története egytől egyig különálló, megrázó és tanulságos dráma. Hozzátette: sokszínűségük önmagában is bizonyítja, hogy '56 valóban az egész nemzet nagy közös szabadságharca volt.

"Végeztek ki papot, munkást, földművest, tanárt és kommunista pártvezetőt is, időset, fiatalt, férfiakat és nőket, budapestieket és vidékieket: egy egész nemzet állt a vérpadon" – fogalmazott, hozzátéve: Brusznyai Árpád vállalta, amit kellett, de óvta a fiatalokat, nem engedte a diktatúra martalócaival szembeni utcai elégtételt sem, megvédte őket a lincseléstől, gátat vetett az indulatoknak, megzabolázta a kötőfékét ledobni készülő ösztönöket. Végül a szabadságharc leverése után a kommunisták kivégezték: „nem azért ölték meg, mert bűnös volt, hanem éppen azért, mert ártatlan”.

Történelmi számla

Orbán Viktor beszédében kiemelte: "nekünk 1989-ben csak az volt a dolgunk, hogy befejezzük azt, amit az '56-osok elkezdtek, hogy megmutassuk", 30 év kényszerű hallgatás nem azonos a megbocsátással, és hogy a történelmi számlát előbb vagy utóbb meg kell fizetni.

Hangsúlyozta: "úgy szabadultunk ki a szovjetek megszállása alól, és úgy váltottuk le a kommunistákat, hogy Magyarországon nem volt polgárháború, egyetlen emberéletet sem vesztettünk, s ha kínnal és keservesen is, de elkerültük Magyarország gazdasági és politikai összeomlását".

Sőt, a mai napig Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol 33 év alatt egyszer sem kellett előrehozott választást tartani, "s máig mi vagyunk a legbiztonságosabb és legstabilabb ország egész Európában" – jelentette ki Orbán Viktor, aki beszédében úgy fogalmazott: előfordul, hogy a történelem ismétli önmagát.

„Szerencsére ami először tragédia volt, másodjára legfeljebb komédia. Szerencsére Brüsszel nem Moszkva. Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia.”

Úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült, ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy akarunk. Ha nem akarunk, nem táncolunk. Az elvtársi kioktatás változatlan, csak most kondicionalitási eljárásnak hívják

„Nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok nyugatról, ugyanoda és ugyanazokhoz. A nagy különbség az, hogy a Szovjetunió reménytelen volt, az Európai Unió még nem az. Igaz, hogy magára engedte a migrációt, igaz, hogy nem tudja kihúzni a lábát a háborúból, amelybe meggondolatlanul belelépett, az is igaz, hogy olyan vezetőkre bízta a sorsát, akik képtelenek megvédeni biztonságát, szabadságát és jólétét. Moszkva javíthatatlan volt, de Brüsszel és az Európai Unió még megjavítható, még lesznek európai választások, Európa még él, lélegzik, testében még dolgozik az életerő” – vélekedett a miniszterelnök.

Orbán Viktor azzal zárta beszédét, hogy „az 1956-os szabadságharc évfordulóján tisztelettel fejet hajtok az ismert és ismeretlen hősök, valamint azon honfitársaink becsülete előtt, akik több évtizednyi megpróbáltatás és szenvedés dacára sem adták fel, és akik mindannyiunknak példát mutattak”.