Közép-Európa a nyugat-európaihoz képest kockázatosabb vidéknek, vadászterületnek számít – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott szokásos pénteki interjújában.

A Robert Fico szlovák kormányfő ellen elkövetett merényletet kommentálva Orbán Viktor azt mondta, hogy mindenki megdöbben, hogy jutott ide Európa. Bár az, hogy Európában nő az erőszak szintje, az nem lep meg senkit.

Elkezdődött Európa átdolgozása békepártiról háborúpártivá – közölte a kormányfő, aki szerint észre sem vesszük, hogy milyen radikálisan megváltozott Európa álláspontja a háborúval kapcsolatban.

Az erőszak mennyisége, az erőszakról való gondolkodás, az, hogy az erőszak a mindennapi életünk részéve vált, nagy baj

– fogalmazott Orbán Viktor.

Azért is ráz meg bennünket a szlovák kormányfő elleni merénylet, mert az Európai Uniót mégiscsak elsősorban a béke, másodsorban a jólét reményében hozták létre, ezért társultunk – tette hozzá. 

A kormányfő úgy fogalmazott: dolgunk az erőszak mennyiségét a mindennapi életben, a háborús kockázatot a politikai életben minimalizálni.

Imádkozunk a miniszterelnökért, szurkolunk neki, kívánjuk, hogy minél hamarabb épüljön föl 

– mondta Orbán Viktor hozzátéve, hogy Robert Fico ebben a pillanatban az életért küzd, élet halál között van.

Megjegyezte, hogy a szlovák miniszterelnök a legfontosabb hónapokban esett ki a munkából.

Olyan választás előtt állunk az Eurpában, ami az amerikai választással együtt el is dönti a háború vagy béke kérdését.  Itt nagyon kellett volna Rober Fico, akinek megválasztásával Szlovákia elindult a béke útján, Magyarország most ezt a támaszát vesztette el

– közölte. 

Úgy fogalmazott:

Eddig se voltunk sokan, akik a béke hangján beszéltünk, a szentatyát tudom megemlíteni, de ő nem szavaz, magunkat, és Szlovákiát.

Szerinte a békepártiaknak nem szabad megijedniük, még akkor sem, ha a merénylet elkövetője progresszív baloldali gondolkodású, háborúpárti.

Robert Ficót a békepártiak szövetségesei közül most elvesztettük

húzta alá Orbán Viktor, aki leszögezte, hogy keres más szövetségeseket, és talál is egy-egy témára, ilyen lehet például Olaszország a katonák Ukrajnába küldésének megakadályozásában.

Robert Ficóra szerdán, a Pozsonytól 180 kilométerre északkeletre található Nyitrabányán (Handlovában) adott le egy férfi több lövést, a miniszterelnököt mentőhelikopterrel szállították kórházba, élete azóta is veszélyben van.