Robert Ficót szerdán a kihelyezett kormányülés után érte találat Nyitrabányán (Handlova), amikor a kultúrház előtt gyülekező emberekhez lépett. A szlovák kormányfőt mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, ahol a műtétje négy órán át tartott.

A TA3 hírtelevízió röviddel 8 óra előtt azt közölte, hogy Robert Fico miniszterelnök állapota stabil, és kommunikál, nem sokkal később viszont Robert Kaliňák védelmi miniszter a besztercebányai kórház előtt tartott sajtótájékoztatón kijelentette, Fico állapota rendkívül súlyos. Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter is megerősítette, hogy a miniszterelnök küzd az életéért – számolt be róla a Parameter.

Késő este aztán Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter azt közölte a BBC-vel, hogy Robert Fico miniszterelnök "túl fogja élni", és már nincs életveszélyben. Nagyon megdöbbentett, ami történt, de amennyire tudom, a műtét jól sikerült jelenleg nincs életveszélyes helyzetben – mondta a politikus.

TV Markíza ugyanakkor csütörtökön reggel megbízható forrásra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy Robert Fico továbbra is életveszélyben van.

A kórház előtt csütörtökön reggeltől újságírók gyülekeztek, köztük külföldi sajtóorgánumok munkatársai is.

A legfrissebb információk Robert Kaliňák védelmi minisztertől származnak, aki rövid sajtótájékoztatót tartott a besztercebányai kórházban, ahol Robert Ficót kezelik.

A védelmi miniszter szerint a miniszterelnök állapota még mindig nagyon súlyos, de az orvosoknak sikerült stabilizálniuk az éjszaka folyamán.

Az éjszaka folyamán az orvosoknak sikerült stabilizálniuk a beteg állapotát, jelenleg további intézkedések zajlanak az állapot javítása érdekében

– tájékoztatott a miniszterelnök-helyettes, aki egyben hozzáfűzte, hogy a nap folyamán további tájékoztatást ad Robert Fico miniszterelnök állapotáról. A védelmi miniszter Pozsonyba tart a kormány biztonsági tanácsának ülésére.

Miriam Lapuniková, a besztercebányai kórház igazgatója elmondta:

„A páciensnek több lőtt sebe volt, amelyek következményei a regenerálódáshoz vezetnek. Állapota stabilizálódott, de nagyon súlyos. A műtét 5 óráig tartott.” – adott hírt róla az actuality.sk