Meglőtték Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnököt a kormányülés után Handlován (Nyitrabányán), akit a történtek után kórházba kellett szállítani – adott hírt róla a TASR hírügynökség alapján a Parameter.

A lövések a kultúrház előtt dördültek el, ahol a kihelyezett kormányülés zajlott. Ficót akkor érte a találat, amikor az ülés után odalépett az épület előtt gyülekező emberekhez. A miniszterelnök a lövés után a földre zuhant. A biztonsági őrök az autóba tették és elindultak vele a kórház felé.

A feltételezett elkövetőt a rendőrök elfogták, a támadás helyszínét lezárták, a kultúrház épületét pedig kiürítették.

A történtek miatt a parlamenti ülést félbeszakították.

Plus7Dní információi szerint a lövések azután dördültek el, amikor a kormányülés végével Fico az emberek közé ment. Ekkor valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. Úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

A helyszínen három–négy lövést lehetett hallani. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik, ezután már csak véres sérülést látott a kormányfő mellkasán és fején. Hogy a sérülések milyen súlyosak voltak, nem tudta megállapítani.

Őrizetbe vettek egy férfit Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet után 2024. május 15-én Handlovában
Őrizetbe vettek egy férfit Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet után 2024. május 15-én Handlovában
Kép: Reuters / Radovan Stoklasa

„Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért” – reagált Orbán Viktor a Robert Fico, szlovák miniszterelnök elleni merényletre a közösségi oldalán. 

Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ért merényletet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

A merénylet óta felgyorsultak a politikai események északi szomszédunknál. Az Új Szó tudósítása alapján a következő fontos fejlemények történtek fordított időrendben:

21:59 -  A szlovák miniszterelnök-helyettes a BBC-nek nyilatkozva  azt  mondta: úgy véli, hogy Robert Fico miniszterelnök "túl fogja élni", és már nincs életveszélyben. Nagyon megdöbbentett, ami történt, de amennyire tudom, a műtét jól sikerült jelenleg nincs életveszélyes helyzetben – mondta a politikus.

21:58 –  A napunk.sk által idézett TA3 híradása szerint Robert Fico műtéte véget ért, 3 óra 40 percig tartott. A szlovák államfő jelenleg mélyaltatásban van, és így is marad a következő órákban. A hírtelevízió információi szerint az orvosok mindent megtettek, most már Robert Fico szervezetén múlhat, hogyan sikerül megküzdenie a sérüléseivel.

21:30 - A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett lőfegyveres merénylet feltételezett elkövetőjének fia szerint apja "nem szavazott Ficóra" - közölte az aktuality.sk szlovák hírportál, amelynek az érintett nyilatkozott. Azt mondta: sokkolták a történtek, majd hozzátette, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert. Elmondta, hogy fogalma sincs róla, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka.

21:03 - Hamran István, volt rendőrfőkapitány egy az Új Szó által is idézett interjúban elmondta, Fico testőrei kudarcot vallottak. Káosz tört ki, ez nyilvánvaló, és ez kudarc. A testőröknek miután betették az autóba, azonnal el kellett volna vinniük a miniszterelnököt a helyszínről. Abban a pillanatban nem tudhatták, hogy vannak-e még támadók. A lehető leghamarabb biztonságba kell helyezni a védett személyt. Ha nem tévedek, néhány hete maga Fico úr beszélt arról a fenyegetésről, hogy valaki esetleg politikusokra támadhat.  

20:20 - A szlovák belügyminiszter szerint nagyon súlyos a politikai helyzetet Szlovákiában. Úgy fogalmazott, a polgárháború küszöbén állnak. A kormányfő elleni merénylet is ezt bizonyítja. Azt is elmondta: egyértelmű, hogy politikai célok motiválták az elkövetőt, ezért azt tanácsolja, hogy erősítsék meg Szlovákiában az alkotmányos tisztviselők, a kormánypárti és az ellenzéki politikusok és a médiumok védelmét is.

20:07- A szlovák belügyminiszter szerint Ficót még mindig műtik, állapota kritikus. Robert Kaliňák védelmi miniszter és kormányfőhelyettes ezt megerősítette, és tagadta a TA3 értesüléseit, hogy Fico állapotát sikerült stabilizálni.

19:45 – A TA3 alapján azt írták: Robert Fico (Smer) kormányfőt megműtötték, állapota stabilizált, kommunikál.

18:02 – A Denník N úgy értesült: Robert Fico (Smer) kormányfőt továbbra is műtik. A támadó a Dúha (Szivárvány) irodalmi klub egyik alapítója volt. Korábban biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban. Nyolc évvel ezelőtt azt tervezte, hogy politikai pártot alapít „Mozgalom az erőszak ellen” névvel.

17:21 – Az Aktuality információi szerint Ficót három golyó érte: kettő a kezén, egy a hasán.

17:07 – „A gyűlölködő retorika, amelynek tanúi vagyunk, gyűlölködő tettekhez vezet” – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő. Olaf Scholz német kancellár „gyáva merényletnek” nevezte a Fico ellen elkövetett támadást. 

16:27 – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni „aljas támadást”. 

16:09 – Ficót a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították. A szlovák államfőt egy lepedővel takarták le, így nem lehetett látni, eszméleténél van-e, illetve azt, mennyire súlyosak a sérülései.

15:24 – Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a „brutális és vakmerő” támadást.