Több mint két tucat önkormányzat kísérletezett a végéhez közeledő önkormányzati ciklusban azzal a lehetőséggel, hogy a lakosság közvetlenül részt vehessen a beruházásokkal kapcsolatos döntéshozatalban javaslattétel vagy szavazás útján. Idén több mint 2 milliárd forint jutott a magyar önkormányzatok  „közösségi költségvetési” keretébe – írja a hvg.hu.

A fővárosi kerületek az élen járnak a közösségi költségvetés bevezetésében. A legnagyobb keretösszeg a Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett egymilliárd forintos kezdeményezés volt, amelyre közel 26 ezer lakostól több mint 100 ezer szavazat érdekezett. A győztes előterjesztések között találhatjuk a Boráros tér és a Széll Kálmán tér fásítását, illetve a Szent Gellért rakpart kerékpáros fejlesztési terveit is.

A második legnagyobb összegről Budafok-Tétény lakosai dönthettek.

A 300 millió forintos kiírásra közel 13 ezer szavazat érkezett. A megvalósult ötletek között találhatunk sportcentrumot, családi parkot és közösségi pincét is. Budafok mellett Józsefvárosban 810 millió forintról dönthettek a kerület lakosai. Itt a Víg utca átalakítása és a Bérkocsis utca - Fecske - utca sarkának akadálymentesítéséről szavazhattak.

Tíz vidéki önkormányzat adott lehetőséget a lakosoknak arra, hogy beleszólhassanak a helyi költségvetésbe. A legnagyobb összegről Hatvanban szavazhatott a lakosság, itt 100 millió forintot különítettek a közösségi költségvetés keretén belül. Miskolcon 15 millió, Pécsett 80 millió forintról dönthettek a helyiek.

Nem mindenhol rajongtak az ötletért

Nem mindenhol volt azonban zökkenőmentes a „közösségi költségvetés”. Erzsébetvárosban például egy közérdekű adatigénylésre adott válaszból derült ki, hogy a felvetett ötletekre csupán 177 szavazat érkezett, ebből a legnépszerűbbre is csak 32. Az eredeti kiírás idején 6 millió forintos keretösszeg volt elérhető, az ötletgyűjtési szakaszban több száz javaslat érkezett, de a szavazás idejére elveszett az érdeklődés. Az önkormányzat végül csak két ötlet megvalósítását vállalta. 

A legtöbb szavazatot a zöldítés, a gyermekekkel kapcsolatos infrastruktúra és a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos beruházások kapták. Több helyen járdaépítésről vagy zebrafestésről is döntöttek a lakosok. Szembetűnő, hogy gyakran olyan problémák megoldására lettek források megszavazva, amelyekért amúgy is az önkormányzat tartozik felelősséggel.

(Gyurka Eszter)