Nem egy tipikus adventi ünnepségre gyűlt össze több száz dél-koreai férfi és nő a Szöul melletti Seongnam városában. A résztvevők egy hatalmas vakrandin vettek részt, amelyet a helyi önkormányzat szervezett a csökkenő születésszám megállítása érdekében – számolt be róla a Reuters.

A város vörösborral, csokoládéval, játékokkal, ingyenes sminkeléssel, sőt még háttérellenőrzéssel is készült. A helyhatóság részéről nyilvánvaló az elhivatottság a házasság, illetve a szülőség népszerűségének visszaállítására. Az idei ötfordulós megarandi után a 460 résztvevőből 198 párként távozott.

Szöul is rákap a vakrandilázra?

A dél-koreai fővárosban, Szöulban is fontolóra vettek egy hasonló rendezvényt. Megfontolandó kritika azonban, hogy az esemény csak az adófizetők pénzét pazarolná, és nem adna választ a házasságkötéstől, illetve a gyerekvállalástól való óvakodás fő okaira, például az emelkedő lakhatási és oktatási költségekre.

Jung Jae-hoon, a Szöuli Női Egyetem szociális jóléti tanszékének professzora szerint nevetséges azt várni, hogy ilyen események majd a születési ráta növekedéséhez vezetnek. Szerinte több pénzt kellene fordítani a terhesség, a szülés illetve a gyermeknevelés támogatására.

A kritikák ellenére a seongnami esemény több ezer embert vonzott.

Hwang Dae-bin, a szeptemberi esemény egyik résztvevője szerint a rendezvény segített megspórolni más társadalmi eseményeken való részvétel vagy hivatásos társkereső irodák költségeit. A fiatalember szerint érthető, hogy a kormány ilyen módszerekkel próbálja kezelni a fennálló demográfiai válságot.

Shin Sang-jin, Seongnam polgármestere szerint a házassággal kapcsolatos pozitív szemlélet terjesztése növelni fogja a születések számát, az események pedig ideális környezetet teremtenek a párkereséshez. A városatya hangsúlyozta, hogy a vakrandevúk csak egyike annak a sok intézkedésnek, amelyet a csökkenő születésszám megfordítása érdekében hajt végre.

Dél-Korea születési rátája tavaly rekord alacsonyra, 0,78-ra esett vissza. Ez a mutató messze elmarad az amerikai 1,66-tól és a japán 1,3-tól. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak átlaga 1,58 volt.