A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a nyugdíjasok valójában nem megoldják, hanem elfedik a valós pedagógushiányt.  Összesen 6288 nyugdíjas pedagógust foglalkoztatnak jelenleg a köznevelési intézményekben – írja a Népszava a köznevelési információs rendszer 2024. február 7-ei adataira hivatkozva.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint rövid idő alatt drasztikusan nőtt a nyugdíjasként foglalkoztatott pedagógusok száma. A Belügyminisztérium ugyanis tavaly ősszel azt írta a portálnak, hogy a 2022/2023-as tanévben 2479 nyugdíjast alkalmaztak közalkalmazottként pedagógus munkakörben, a nyugdíjas óraadó pedagógusok száma pedig 1863 fő volt. Vagyis összesen 4342 nyugdíjas tanár dolgozott az előző tanévben.

Mindezek alapján 44,8 százalékkal nőtt a nyugdíjas tanárok száma a köznevelésben egyetlen tanév alatt.

 

A közoktatásban dolgozó pedagógusok száma közel 122 ezer, vagyis 5 százalékuk már nyugdíjasként dolgozik. Az Oktatási Hivatal azt viszont nem tudja, hogy a szakképző intézményekben hány nyugdíjas dolgozik.

Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hihetetlennek tartja, hogy senki sem tudja, hogy a szakképző intézményekben mennyi nyugdíjas oktatót alkalmaznak. Totyik Tamás azt mondta, a PSZ mintegy 9 ezer főre becsülte a nyugdíjas pedagógusok, oktatók számát az oktatási-nevelési intézményekben, ezt most alátámasztják az OH adatai, a szakszervezet szerint a szakképzésben további 2500 körüli nyugdíjas oktató dolgozhat.