A legutóbbi kedvező inflációs folyamatok kapcsán Farkas András, a NyugdíjGuru News alapítója arról értekezett a Portfolión megjelent írásában, hogy már azt sem tartja kizártnak, hogy novemberben elmarad a kiegészítő nyugdíjemelés.

Mindez attól függ, hogy mekkora lesz a kormányzat szeptemberi becslése az éves infláció mértékéről, a január-augusztus közötti nyolc hónap tényadatai alapján.

Amennyiben ez nem lesz magasabb 15 százaléknál, akkor az éves inflációt lefedte a januári 15 százalékos nyugdíjemelés, így nem lesz pótlólagos emelés.

Mennyi lesz az éves infláció?

A nyugdíjszakértő szerint, habár lehet ilyen forgatókönyv, ám jelenleg az éves inflációra vonatkozóan nem ez az elemzői konszenzus. A jegybank a legutóbbi inflációs jelentésébe 16,5-18,5 százalék közé várta az áremelkedés mértékét 2023-ra, az elemzők összesített várakozása pedig 18 százalékról szólt legutóbbi felmérésünkben. 

Évi 100 ezer forint

Amennyiben a Farkas András által felvetett forgatókönyv valósulna meg, miszerint novemberben valóban elmaradna a nyugdíjasok kompenzációja,

akkor az eddigi várakozásokhoz képest 3-4 százalékos pótlólagos emelés nélkül, egy átlagos nyugdíjas havi 8300 forinttal járna rosszabbul, ami éves szinten pont 100 ezer forintot jelent.

Másik oldalról ne felejtsük el: ha ez bekövetkezik, akkor az államkassza oldalán történik mintegy 200-220 milliárd forintnyi megtakarítás és jövő januárjában alacsonyabb bázisról kell indítani a nyugdíjakat.

Nem mindegy, mikor megyünk nyugdíjba: itt a nyugdíjmatek

Mintegy 95 ezer öregségi nyugdíjas maradt ki tavaly az infláció miatti extra emelésekből, és a 13. havi nyugdíj folyósításából is. A friss és a régebbi nyugdíjasokat másként érinti az emelés. Meglehetősen sokan panaszolhatnák tehát az infláció miatti emelés elmaradását. Bővebben --->