Olaf Sholz német kancellár a jövő évi költségvetésének a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában elmondta, hogy a közel két éve dolgozó kormánya (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalicíója jelentős eredményeket tud felmutatni:

nem csak hogy sikerült ellátási gondoktól mentesen elszakadni az orosz energiaforrásoktól, de meghonosították az ügyek gyors, Németország-sebességű előmozdítását is.

Példaként megemlítette, hogy Németországban minden nap harminc labdarúgópályának megfelelő területen telepítenek napelemeket. Scholz szerint azonban ezektől függetlenül is a „kockázatkerülés, a csüggedés és a bürokrácia dzsungele” jellemző Németországra.

Az embereknek elegük van ebből az egy helyben járásból, és nekem is. topogás helyett tempóra, kibekkelés helyett tettekre, civakodás helyett együttműködésre van szükség.

– mondta. Hozzátette, hogy a kormány ezért össznemzeti erőfeszítés néven az eddigieknél is intenzívebb közös munkára hívja a demokratikus ellenzéki pártokat, a 16 tartomány vezetését, valamint az önkormányzatokat.

A kancellár elmondta, hogy a Németország-paktum keretében az állam működésének minden szegmensében szükség van a korszerűbb szabályozásra és ügyintézésre, valamint gyorsabb engedélyezési folyamatok kivitelezésére.

A szövetségi kormány első lépésként előterjesztett egy növekedési esélyteremtési tervezetet az 50 adózási szabály megváltoztatásáról, valamint egy 28 elemből álló bürökráciacsökkentő javaslatot, amely akár több tízmilliárd euróval mérsékelheti a vállalkozások kiadásait.

Mindez azonban még kevés a célok eléréséhez, így Sholz szerint a tartományokkal közösen, év végéig el kell indítani egy átfogó modernizációs programot, amely a lakásépítési szabályokra, a közúti és vasúti fejlesztésekre, a vállalatalapítás egyszerűsítésére, valamint a közigazgatás digitalizációjára is kiterjed.

A kancellár a legerősebb ellenzéki párt, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra helyezkedő Alternatíva Németország politikájáról úgy nyilatkozott, hogy nem lehetséges az általuk kínált fejlődési út, és a politikájuk az utóbbi évtizedekben elért eredmények felszámolásán kívül a jólét lerombolását is jelentené.