A felettesektől való félelem azonban nemcsak a munkanapokra és az önbizalomra nyomhatja rá a bélyegét, hanem a karrierre is. Van, aki egyszerűen csak azért tart a főnökétől, mert tudja, hogy magasabb helyen áll a ranglétrán, nagyobb a tekintélye, és nem akarja, hogy bármi kifogásolhatót tegyen vagy mondjon előtte, bármi miatt rossz véleménnyel lehessen róla, esetleg valami miatt kirúgja. Az is gyakori azonban, hogy maga a vezető szándékosan éri el viselkedésével, hogy alkalmazottai rettegjenek tőle.

Ha nem az utóbbi esetről van szó és a félelem a rangbéli különbségekből, illetve az önbizalomhiányból fakad, akkor van néhány egyszerűbb módszer, amik segítenek legyőzni a negatív érzéseket, és hozzájárulnak a karrier előremozdításához.

Az embernek fontos tudatosítania magában, hogy nem a hibái határozzák meg, hiszen senki sem tökéletes, és a főnök valójában gyorsan elfelejti az apró bakikat, ha alapvetően jól dolgozik az alkalmazott. A felettes emberi oldalának a felfedezése is nagy segítség lehet, ahelyett, hogy egy megközelíthetetlen vezetőt, robotot keresnénk benne – írta a Femina.hu

Erre érdemes odafigyelni

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a személyiség és a személyazonosság nem azonos a végzett munkával és a munkahelyen betöltött szerepkörrel: bármi is történik az állásával vagy a cégnél, attól még az értékei ugyanolyanok maradnak, hiszen nem ez határozza meg az embert. 

Az emberek természetes módon vágynak és törekednek arra, hogy mások kedveljék őket, de ezzel sem szabad túlzásba esni. Nem szabad állandóan azon aggódni, hogy kit mennyire kedvel a főnök, érdemesebb inkább a munkára fókuszálni – az csak egy extra dolog, ha ezen felül is jó kapcsolat alakul ki a felettesekkel, de ez nem feltétlenül szükséges. 

Ha lekezelő, manipulatív főnökkel áll szemben, fontos szem előtt tartani azt, hogy mindenkinek jár a tisztelet. Ilyenkor érdemes továbbra is higgadtan és méltóságteljesen viselkedni. Ha szükséges, finoman lehet is jelezni a főnök irányába, hogy rosszul érint ez a bánásmód.