A május 15-től kezdődő előszezoni menetrendben a kétóránként induló Balaton IC-n kötelező a helyjegy váltása az expresszvonati és az InterCity vonatrészbe is – adott tájékoztatást a MÁV a Telex érdeklődésére. A vonat a várható zsúfoltság miatt lett helyjegyes a szezon elején (ahogy eddig a megelőző években is volt), azaz már nem felármentes. A feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet.

Budapest és Keszthely között közvetlenül nem lehet majd az országbérlettel utazni.

MÁV szerint azonban ez csak azokat az utasokat érinti, akik Budapestről utaznának Keszthelyig, vagy fordítva, hiszen az új bérletekkel Siófoktól Keszthelyig számos vonat igénybe vehető, ráadásul a Volánbusz naponta több alkalommal indít közvetlen járatokat Budapest–Keszthely–Budapest között, amelyekre az országbérlet érvényes.

Több utas hosszabb ideig jár pórul az intézkedéssel

A cikk szerint több Siófokról Budapestre vagy Székesfehérvárra ingázó olvasó jelezte, hogy a keszthelyiek mellett őket is sújtja a helyzet. Eddig ugyanis a nyári szezontól volt helyjegy a balatoni IC-ken, mostantól viszont ez az időszak kitolódott az elő- és utószezonra, ami további két hónapig (összesen 4,5 hónapig) teszi használhatatlanná az országbérletet.

A MÁV ajánlja, hogy az országbérlet vásárlása előtt az igénybe vehető vonatokról a www.orszagberlet.hu oldalon tájékozódjanak az utasok.