Az Országgyűlésnek benyújtott, a 2023. június és 2024. május közti időszakot részletező felügyelőbizottsági jelentésben kemény kritikát kapott a jegybank vezetése.

A Papcsák Ferenc egykori fideszes országgyűlési képviselő által vezetett bizottság szerint több olyan észrevételt is tettek a fenti időszakban, amelyeket egyáltalán nem hallgattak meg az MNB vezetői. A felügyelőbizottság elnöke hiába vetette fel például azt is, hogy törvénysértőnek minősíthetőek a Patai Mihály hatáskörének kiüresítését célzó lépések.

Emellett azt is felrótták, hogy hiába kérték Matolcsy Györgyöt, az MNB-elnök csak ritkán jelent meg az üléseiken. A vizsgálatvezető taggal a kapcsolattartást a beosztottjaira ruházta, többszöri megkeresésüket is figyelmen kívül hagyta.

A 24.hu szemléje szerint a jelentésben többször szerepel az is, hogy a jegybanknak csökkentenie kellene működési költségeit. A költségek ugyanis az elmúlt évtizedben – a 2019-es év kivételével – minden évben az inflációt meghaladó mértékben nőttek.

Az átlagos költségnövekedés az elmúlt öt évben évi 14 százalékos volt, így a működés költségei öt év alatt megduplázódtak. Az utóbbi egy évben 17 százalékos volt a költségnövekedés.

A bizottság többször felhívta a figyelmet a fegyelmezett, takarékos gazdálkodás fontosságára is, de az ezzel kapcsolatos elvárások sem érvényesültek a jegybanki működésben. 2023-ban és 2024-ben is kérték, hogy a menedzsment állítson össze megtakarítási listát, és törekedjen a kiadások csökkentésére.

A jelentés szerint bizonyos területeken (béremelések és egyéb kiadások) lehetett volna csökkenteni a költségeken, de hiába jelezték ezt, nem történtek lépések.

Az MNB 2024. évi pénzügyi tervének tárgyalásakor is kezdeményezték a takarékossági intézkedések végrehajtását, az elfogadott pénzügyi terv módosítását, ám az ülésen elhangzott kritikákat és véleményeket a jegybank a végleges terv elkészítésekor nem vette figyelembe.

Emellett hiába kérték a jegybank kizárólagos és többségi tulajdonában álló leányvállalatok közvetlen ellenőrzési jogát, az MNB jogértelmezése szerint erre a hatályos törvények alapján korlátozottan van lehetőségük, ezért jogszabálymódosítást kezdeményeztek.

Feledékeny volt Csányi Sándor, büntetést kapott miatta az OTP

Az MNB 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bankra.