Az MNB 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bankra, rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének megsértése miatt. Az indoklás szerint a kibocsátó a hivatalos közzétételi rendszer mellőzésével számolt be – az osztalék mértékét is befolyásoló – bankvásárlási tervének részleteiről.

Az OTP Bank a 2024. évi rendes közgyűlésén egy európai uniós bank megvásárlására tett indikatív ajánlatról, az OTP történetének legnagyobb akvizíciójáról tájékoztatta a nyilvánosságot. Az ezt követő (sajtó)kommunikációban a kibocsátó további információkat is megosztott a nyilvánossággal a tervezett akvizícióról. A hírt jelentős számú médiaorgánum közölte, a részinformációk alapján szinte biztos, hogy a Luminor Bank az OTP kiszemeltje.

Az OTP Bank ugyanakkor az MNB által működtetett, a kibocsátók rendszeres és rendkívüli tájékoztatásának közzétételére kijelölt információs rendszerben nem adott ki rendkívüli tájékoztatást a bankvásárlási szándékról - állapította meg a jegybank (felügyeleti jogkörében).

Mivel a kibocsátó a tudomásszerzést követően haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül a szabályozott közzétételi felületeken ezt nem tette meg, megsértette a tőkepiaci törvény rendkívüli tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó előírásait.  

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!