Több mint ezren osztották meg a véleményüket a Karrier Trend felmérésén, ahol arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon érdemes-e elvégezni az egyetemet.

A válaszadók között 527-en szereztek diplomát, 517-en pedig nem tanultak tovább.

A felmérésből kiderült, hogy az egyetemet végzettek többsége, mintegy 453 ember arról nyilatkozott, hogy nem bánta meg a döntését, ugyanakkor a diplomát nem szerzők több mint 50 százaléka szintén nem bánja, hogy nem a felsőoktatás mellett tette le a voksát.

A kutatások szerint a legboldogabb diplomások az informatika szakról kerülnek ki, hiszen a diplomával kapcsolatos érzések szoros összhangban vannak a későbbi karrierkilátásokkal, az informatikát végzettek iránt pedig hatalmas kereslet van a legkülönbözőbb iparágakban. Szintén nem bánták meg a választásukat a mérnökök, a pénzügyi szakot végzők, vagy az építőiparral kapcsolatos szakokat választók.

A másik oldalon, a legelégedetlenebbek toronymagasan (87 százalékkal) azok a diplomások, akik újságírás, média szakon végeztek, majd utánuk a szociológusok, a művészeti diplomások, a tanár és a marketing szakot végzők.

Az 517 válaszoló, aki nem végzett egyetemet, ők közel azonos arányban válaszolták, hogy nem bánták meg a döntésüket (275), illetve azt, hogy mégis kellett volna a felsőfokú végzettség (242).

A válaszokból kiderült, hogy a diploma nem csak a karrierről és a jó fizetésről szól: az egyetemet végzettek közül számos válaszadó beszámolt arról, hogy az egyetem az intellektualitásukat valamint a szociális készségeiket is segítette.

A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy sokkal többen vannak azok, akik megbánták, hogy nem szereztek diplomát (242), mint azok, akik azt bánták meg, hogy elvégezték az egyetemet (74).