Utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek, akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve, akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járművezetéstől eltiltott.

Továbbá, annak is utánképzésen kell részt vennie, akinek vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta – hangsúlyozta a büntetőjogi szakjogász.

Katona Csaba az Economxnak kiemelte: utánképzésen kell részt vennie a járművezetőnek, ha valamilyen bűncselekmény miatt elveszik a jogosítványát, (az eltiltás időtartama közömbös), vagy ha szabálysértés elkövetése miatt legalább 6 hónapra elveszik a jogosítványát, vagy ha különböző közlekedési szabályszegések miatt 18 pontja összegyűlik.

A bűncselekménynek minősülő közúti baleset okozása, vagy ittas járművezetés esetén az utánképzés – bizonyos kivételektől eltekintve – kötelező.

Feltárás és utánképzés

Az utánképzés feltárásból, és magából a programokból áll. A feltárás szintén több részből áll, és annak eredményétől függően 7 féle program létezik.

Az elméleti teszt során 100 pontos feladatsorból álló közlekedési tesztet kell kitöltenie a résztvevőnek. A próbavezetés során a közlekedési kultúra és a vezetési hibák feltárása történik a vizsgáztatók által. A pszichológiai elbeszélgetés során a résztvevő közlekedéshez való viszonyát tárják fel.

Programok

A feltárás után megkezdődhet maga program. A feltárás során dől el, hogy a hétféle program közül a résztvevő számára melyik indokolt. Elképzelhető, hogy akár több programban is részt kell vennie.

  1.  Az I. program az alapvető Kresz ismeretek fejlesztésére szolgál.
  2. A II-es számú program a gyakorlati vezetéstechnikai ismeretek fejlesztését célozza meg.
  3. A III-as program csoportfoglalkozás, mely pszichológia alapok segítségével javítja a vezetéshez szükséges készségeket.
  4. IV. program Magatartásformálás
  5. V. program Az „enyhén ittas vezetők” foglalkozása
  6. VI. program A „közepesen ittas vezetők” foglalkozása
  7. VII. program A „súlyosan ittas, vagy visszatérő ittas vezetők” foglalkozása

Mennyibe kerül az utánképzés?
A feltárás díja 11,5 ezer és 30 ezer forint között van.
A programok ára 40 ezer és 70 ezer forint közé esik.

Így lehet jelentkezni

Katona Csaba rámutatott: jelentkezni elektronikus úton (ügyfélkapu) és személyesen lehet a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. Vizsgaszervezési és Utánképzési Osztályán.

A közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv értesíti a járművezetőt, ha a pontjainak a száma a 13 pontot elérte, egyben tájékoztatja a pontok csökkentését eredményező önkéntes utánképzés lehetőségéről.

Egyébként akkor is csökkenthető a közlekedési pontok száma, ha az a 13-at még nem érte el. Az sikeresen elvégzett utánképzés után 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni a közlekedési pontok számát.

18 pont elérése esetén a pontok csökkentésére már nincs lehetőség, a jogosítvány bevonásra kerül 6 hónapra, és a visszaadás feltétele az utánképzés elvégzése. Ezt nevezzük tehát kötelező utánképzésnek.

Fontos tudni, hogy önkéntes utánképzés esetén nincs feltáró program és vizsga sem. A foglalkozás időtartama: 12 óra, amelyet két foglalkozásra elosztva kell megtartani. Az önkéntes utánképzés tehát gyorsabb és költséghatékonyabb, mint a kötelező.

Hogyan kerülhető el az utánképzés?

A közlekedési pontok esetén abban az esetben kerülhető el az utánképzés, ha a közlekedési pontok még nem érték el a 18-at.  Az önkéntes utánképzés sikeres elvégzésének napján nyilvántartott pontok számát 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni.

Nem kell továbbá utánképzésen részt vennie, ha az eltiltás csak meghatározott járműkategóriára vagy járműfajtára terjed ki. Ez a gyakorlatban aképpen néz ki, hogy a bíróság vagy hatóság eltilthatja általánosságban a járművezetéstől. (például: „a bíróság 6 hónap időtartamban közúti járművezetéstől eltiltásra ítéli”)

Ebben az esetben kötelező az eltiltás. A bíróság, vagy hatóság azonban bizonyos feltételek fennállta esetén dönthet úgy, hogy az eltiltás egy meghatározott járműkategóriára vonatkozik. (például.: „a bíróság 6 hónap időtartamban B kategóriás közúti járművezetéstől eltiltásra ítéli”)

Ebben az esetben nem kötelező az utánképzés. Akkor sem kell utánképzésben résztvennie, ha a közigazgatási bírsággal sújtandó jogsértéshez tartozó 9 pont megállapítására alapozottan vonták vissza a jogosítványt.

Nem kell megvárni az eltiltás időtartamát

A jelentkezéshez szükséges a jogerős járművezetéstől eltiltást tartalmazó határozat. Fontos tudnia, hogy az eltiltás időtartamát nem kell megvárnia. Például, ha a bíróság jogerősen 10 hónap eltiltást szab ki, akkor a jogerős ítélettel azonnal megkezdheti az utánképzést.

Ha esetlegesen megvárja hogy a 10 hónap leteljen, akkor ahhoz sajnálatosan hozzáadódik az utánképzés időtartama, ami akár több hónap is lehet – húzta alá végezetül Katona Csaba.