Lassan elkezd csatázni a hűvösebb és a forró légtömeg, de ma az ország nagyobb része felett még az utóbbi győzedelmeskedik – írta hétfői előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Mint írják, a Dunántúl nyugati felén már lesznek olyan helyek, ahol 30 fok alatt marad a hőmérséklet, másutt általában 32 és 39 fok közötti forróságra kell számítani, de délkeleten a kerekített 40 fok sem elképzelhetetlen. Az OMSZ szerint a mai napra vonatkozó melegrekord megdőlésére is van esély – 1950-ben 39,8 fokot mértek Csongrádban. 

A nap nagyobb részében marad a napos idő, bár már több fátyolfelhő lehet felettünk, és a késő délutáni, esti óráktól már növekszik a csapadékhajlam. Nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon és a középső országrészben lehetnek záporok, zivatarok, akár heves zivatarok is – közölte az OMSZ.

 

A hőség nem mentesít a munkavégzés alól, de ami jár, az jár

Gyakorlatilag kisregényt lehetne írni a hőségriasztás idején történő szabadtéri és zárttéri munkavégzés jogi szabályozásáról, a Napi.hu mégis megpróbálja egy összeállításában áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.