2023. február 19-én hajnalban egy 23 éves nő várakozott a nagykörúti villamosmegállóban, amikor 100 km/óra közeli sebességgel eltalálta az alkoholmámortól elaludt olasz vendégmunkás egy Ford Mondeóval. A lány a villamossínekre repült, és azonnal életét vesztette, a vétkes gázoló pedig kiszállt az autóból, rágyújtott és a kocsija szétrepült alkatrészeit szedte össze – írja a Totalcar.

Hat évet kért rá az ügyész, majd első fokon ítélet született öt évről. Bár a jogosítványát végleg elvették, a börtönt jó magaviselettel a büntetés kétharmadánál elhagyhatja. 

Jelen állás szerint öt évbe kerül ma egy 23 éves lány élete Magyarországon, ha elütöd álmodban bepiázva a megengedett sebesség közel kétszeresével

– írja a lap.

Büntetési tétel. Sok vagy kevés?

Az olasz elkövető a hazájában szeretné letölteni a büntetését. A halált okozó ittas járművezetés büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Ennek a középmértéke (2+8 osztva kettővel) pontosan öt év.

A bíróság a büntetés kiszabásakor a középmértékből indul ki és ahhoz képest mérlegeli az enyhítő és súlyosbító körülményeket. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosabb ítéletért fellebbezett, így nem kizárt, hogy a jogerős ítélet hosszabb tartamú börtönbüntetést szab ki.