2023. júliusában 62 alkalommal tartottak ellenőrzést a fővárosi rendőrök az illegális gyorsulás, driftelés, és az engedély nélkül történt átalakítások szankcionálása céljából: a következő, hasonlóan nagy akció augusztus 7-én veszi kezdetét.

A rendőrök júliusban sebességtúllépés miatt 160 helyszíni, és 79 közigazgatási bírságot szabtak ki, valamint felvettek egy szabálysértési feljelentést, és két közigazgatási jegyzőkönyvet. A sebességtúllépésekről 1387 felvétel készült.

Ittas vezetés gyanúja miatt 16 embertől vettek mintát, végül 14 sofőrt állítottak elő, míg bódultság gyanújával két vezetőt fogtak el. Összesen 180 helyszíni bírságot és 141 közigazgatási bírságot szabtak ki a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt – írja a police.hu.

Milyen ellenőrzések várhatók?

Idén több EU-s szintű akciót is végrehajtott a magyar rendőrség a ROADPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) szervezésében, a következő nagyszabású bevetésre pedig augusztus 7-e és 13-a között kerül sor.

A rendőrök ebben az időszakban kifejezetten a megengedett sebességnél gyorsabban hajtó sofőröket szűrik ki.

Szeptemberben, az Európai Mobilitási Héttel egy időben kerül sor a következő ellenőrzésre a Biztonsági Napok keretein belül. Október 9. és 15. között a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzése céljából ellenőriznek, november 6. és 12. között pedig a teherautókat és a buszokat nézik át az egyenruhások. Végül az alkoholos vagy drogos befolyásoltságot a december 11-től 17-ig tartó akcióban veszik célba.

Azért mernek száguldozni, mert tudják, hogy a büntetés a vicc kategóriájába tartozik

Major Róbert rendőr ezredes szerint a büntetés elmaradhatatlansága lenne a legvisszatartóbb erő. Bővebben --->