A 21. századra szinte minden gyerek találkozott fogszabályozóval élete során legalább már egyszer. Ez azonban nem a technikai fejlődésnek köszönhető, inkább a civilizációs okok állnak mögötte. 

„Gyakorlatilag nem rágunk eleget, ezért kell annyi fogszabályozó. Kutatások igazolták, hogy a megváltozott fogsori érintkezéshez egyértelműen a rendkívüli mód lecsökkent erejű rágás vezet. Ez azt jelenti, hogy a rágószervünket nem használjuk használatának megfelelően, mert azok az ételek, amiket elfogyasztunk – például müzli, szendvics – nem igénylenek komoly izommunkát a rágóizmainktól. Ezzel szemben a régi idők emberei eszközként is használták a fogaikat” – magyarázza Volom András esztétikai fogászati specialista a Fogászati Trendelő podcast legújabb epizódjában.

A mai napig komoly gondként merül fel a pici gyerekek orrlégzésre való szoktatása.

„Ez azért jelent problémát, mert a szájjal légzés során a nyelv nem kerül a helyére, vagyis a szájpadlásra. Ez elég kardinális kérdésnek bizonyul, hiszen a nyelv helyzete meghatározza, hogyan tud nőni az állcsont. Zárt szájjal a nyelv a szájpadlásnál helyezkedik el, ezzel is elősegítve a felső állkapocs fogainak helyes fejlődését” – mondta Volomné Varga Marianna, klinikai nyelvész és myofunkcionális szaktanácsdó. 

A szájlégzés egyik legnagyobb problémája a hiperventilálás, amely során lecsökken a szén-dioxid koncentráció a vérben, tehát kevesebb oxigén tud eljutni a sejtekhez, szövetekhez. Ez hosszú távon érrendszeri problémát okoz, rövidtávon a gyerekeknél folytonos mozgást, figyelem- és alvászavart, valamint tanulási nehézségeket okozhat.

A fogszabályozás 90 százaléka nem hatékony

1988-ban megjelent egy cikk, amelyben egy 10-20 éves követéses vizsgálatot folytattak az extraakciós fogszabályozók körében. Ebből a kutatásból világosan látszik, hogy végleges megoldást csak a fogszabályzók 10 százaléka tudott nyújtani. A többi esetben valamilyen visszarendeződés volt megfigyelhető.

Mára pedig már nyilvánvaló, hogy a szájlégzés során nem megfelelően fejlődött állcsonttal kapcsolatos panaszok egyszerű fogszabályozással nem kezelhetőek hosszútávon. A Fogászati Trendelő, a MindentMent fogászati rendelő által készített podcast elérhető Spotifyon.