A tárca azt írja, hogy a tavalyi – hazai és nemzetközi – tapasztalatokat figyelembe véve változtatott a szabályokon. A konkrét módosításokról szóló kormányrendelet a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg.

minisztérium megjegyzi, hogy az aktualizált szabályozás változatlanul a fogyasztók gázellátásának folyamatos biztosítását célozza meg.

Meghatározza az eredményesen alkalmazható megelőzési intézkedéseket, indokolt esetben pedig a beavatkozásokat.

Hozzáteszik, a korlátozási besorolási és nyilvántartási rendszer megújítására tekintettel az átdolgozott szabályok nagy része 2024 elején lép életbe, elegendő felkészülési időt biztosítva ezzel.

Az esetleges vészhelyzetek társadalmi és gazdasági szektorra kiterjedő hatékony kezelési lépéseket az energiaügyi miniszter által vezetett válsághelyzeti bizottság készítheti elő és koordinálhatja.

Kifejtették, hogy jelenleg 88 százalék felett áll a hazai gáztározók töltöttségi szintje, az uniós elvárás szerint a fűtési szezon kezdetére ennek 90 százalékosnak kell lennie. A fogyasztásarányos töltöttség 55 százalékos – írják. Hozzáteszik, a magyar földgázellátás stabil, a szerződött mennyiségek beérkezése folyamatos.

Októbertől részlegesen feloldhatja a napelemstopot a kormány

Részlegesen véget érhet a napelemstop, melyet a kormány tavaly novemberben vezetett be. Azok, akik újonnan telepítettek napenergiát ebből a célból, azok a napelemstop után ingyen áramot kaphattak. A rendelet még érvényben van, de az uniós vállalások miatt 2024. december 31-ig meg kell szüntetni. Tavaly 200 ezer ember adott be igényt napelemre, de valójában 30 ezren kérelmezték.
Bővebben--->